Tuesday, September 2, 2008

ΡΕΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

Αγαπημένες εικόνες του κοριτσιού συντηρήθηκαν από το Μουσείο στο Αμστερνταμ

Kινηματογραφικοί αστέρες, φωτογραφίες παιδιών και έργα τέχνης, τοποθετημένα πρόχειρα στον τοίχο από την Αννα Φρανκ, ολόκληρος ο «μικρόκοσμος» της αγαπημένης ηρωίδας, ανασυντέθηκε τώρα για να πάρει παράταση ζωής. Είναι όλες οι εικόνες που συνήθιζε να κολλάει στους τοίχους του δωματίου της πριν από 65 χρόνια η Αννα Φρανκ, εκεί όπου κρυβόταν στο υπό την κατοχή των ναζί Αμστερνταμ... Εικόνες ηλικίας 60 και πλέον χρόνων, οι οποίες συντηρήθηκαν και προστατεύονται τώρα πίσω από ειδικό τζάμι.

«Οι συγκεκριμένες εικόνες δείχνουν τα ενδιαφέροντα της Αννας και πώς αυτά άλλαξαν μέσα στο χρονικό διάστημα που κρυβόταν», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το κορίτσι συνήθιζε να διακοσμεί το δωμάτιό του με τις αγαπημένες του φωτογραφίες, ανάμεσά τους και την Πιετά του Μιχαήλ Αγγελου, σταρ του Χόλιγουντ και μικρά κορίτσια, πολλές από τις οποίες είχε κόψει από γυναικείο περιοδικό.
Διατηρήθηκαν όμως και οι γραμμές που ο πατέρας των παιδιών, Οτο Φρανκ, είχε σχεδιάσει στον τοίχο, για να σημαδέψει το ύψος της Αννας και της αδερφής της, Μαργκότ. Συνολικά ρετουσαρίστηκαν 52 φωτογραφίες και εικόνες που η Εβραία κοπέλα είχε συγκεντρώσει σαν τινέιτζερ για να νιώσει καλύτερα. Διασημότητες όπως η Γκρέτα Γκάρμπο και οι αδερφές Λέιν, είναι εκείνες που την είχαν συγκινήσει και που προσφέρουν στον σύγχρονο επισκέπτη μια ευκαιρία να γνωρίσει το κορίτσι που του «άνοιξε» αρχικά το ημερολόγιό του. «Το μικρό μας δωμάτιο έμοιαζε πολύ γυμνό αρχικά με τίποτα στους τοίχους», έγραφε η Αννα Φρανκ στις 11 Ιουλίου του 1942. «Αλλά χάρη στον μπαμπά που έφερε τη συλλογή μου με καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από φιλμ σταρ, μεταμόρφωσα τους τοίχους σε μία πελώρια εικόνα. Αυτό το κάνει να μοιάζει πολύ πιο χαρούμενο».

No comments: