Monday, September 15, 2008

Πολυεθνική εναντίον Αβορίγινων

«Αλωνίζει» την πολιτιστική κληρονομιά των Αβορίγινων και της Αυστραλίας, εν γένει, η ενεργειακή πολυεθνική «Γουντσάιντ Πετρόλεουμ», η οποία, κρυφά από τον κόσμο και τους επιστήμονες, αλλά εν γνώσει της κυβέρνησης, μετακίνησε 170 λαξευμένους βράχους των ιθαγενών της ηπείρου, για να κατασκευάσει εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ» στην επιχείρηση της μετακίνησης δε συμμετείχαν αρχαιολόγοι, ενώ είναι άγνωστο το πού βρίσκονται τα έργα. Η εταιρεία περιορίστηκε να δώσει φωτογραφίες στην εφημερίδα, με τον εκπρόσωπό της να υποστηρίζει ότι η μετακίνηση ήταν «επιτυχής» και τα έργα τέχνης «δεν υπέστησαν καταστροφές».

Η τοποθεσία των έργων (η χερσόνησος Μπάραπ στη Δ. Αυστραλία) είναι «εκμεταλλεύσιμη» από την πολυεθνική εταιρεία, παρότι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα αρχαιότερα τεκμήρια της ανθρώπινης εξέλιξης και συγκρίνεται με το Στόουνχεντζ στη Βρετανία και τα σπήλαια Λασκώ στη Γαλλία. Ηδη, από το 1960 η τοπική κυβέρνηση «έχρισε» την κοιλάδα ως κέντρο φυσικών πρώτων υλών, με αποτέλεσμα στη δεκαετία του 1980 να μετακινηθούν χιλιάδες αρχαία πέτρινα έργα τέχνης των Αβορίγινων, ενώ πολλά καταστράφηκαν όταν η πολυεθνική κατασκεύασε τις πρώτες εγκαταστάσεις της. Κι ενώ πέρυσι η κυβέρνηση συμφώνησε να εντάξει τα πέτρινα έργα στον εθνικό κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαίρεσε την περιοχή της «Γουντσάιντ», δίνοντας έγκριση για νέες εγκαταστάσεις.
Ο Κεν Μαλβάνι, ένας από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι μελετούν χρόνια την περιοχή, συνέκρινε τις ενέργειες της εταιρείας με την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Η φυσική τοποθεσία των λαξευμάτων είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να γίνει κατανοητό το πώς οι ίδιοι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν με το περιβάλλον», τόνισε.

Aborigines

No comments: