Tuesday, September 23, 2008

Πυρά αρχαιολόγων

Στον απόηχο της φωτογράφησης της Τζένιφερ Λόπεζ στον Παρθενώνα (για την οποία εκφράζονται αντιρρήσεις από τους αρχαιολόγους) και με αφορμή τη σημερινή έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Μουσείου Ακρόπολης ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρουσίασε τη Δευτέρα τις θέσεις του για μια σειρά τρέχοντα ζητήματα. Παράλληλα, ανακοίνωσε απεργιακές κινητοποιήσεις, στάση εργασίας αύριο Τετάρτη και 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου.
Τόσο ο σύλλογος όσο και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) που παρέστησαν στη χθεσινή συζήτηση αντιδρούν στο νομοσχέδιο, καθώς θεωρούν ότι με την ίδρυση του Μουσείου Ακρόπολης ως ΝΠΔΔ «ανοίγει η πόρτα στην ιδιωτικοποίηση των μουσείων».
Ο σύλλογος παρενέβη, επίσης, σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το κονδύλι ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί για την προβολή της τελετής των εγκαινίων του νέου μουσείου. «Είναι προκλητικό το ποσό», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Αθανασούλης. «Θα το θεωρούσαμε λογικό, αν υπήρχαν χρήματα για την προστασία των μνημείων, τις απαλλοτριώσεις, την αρχαιολογική υπηρεσία του ΥΠΠΟ που αδυνατεί να κάνει τη δουλειά της».
Στο στόχαστρο του συλλόγου βρέθηκε και η τροπολογία που συνοδεύει το νομοσχέδιο για το Μουσείο της Ακρόπολης και προβλέπει ότι τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ) θα διατίθενται πλέον για τους σκοπούς του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. και της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. «Πληροφορηθήκαμε ότι το ΤΑΠ έχει στην τράπεζα 60 εκατομμύρια ευρώ. Πώς απέκτησε τα έσοδα αυτά; Με περικοπές στις σωστικές ανασκαφές, στις αυτοψίες και με το πάγωμα των εκδόσεων;», είναι το ερώτημα που έθεσε ο σύλλογος και κάνει λόγο για «προσπάθεια διαμελισμού του αποθεματικού του ΤΑΠ σε παραϋπηρεσίες».
  • Τα φλας στον Παρθενώνα

Δεν έμεινε ασχολίαστη και η φωτογράφηση της Τζένιφερ Λόπεζ στον Παρθενώνα, για τις ανάγκες περιοδικού (σχετική ερώτηση κατέθεσε χθες η βουλευτής κυρία Μαρία Δαμανάκη). «Κάποια μνημεία αποτελούν σύμβολα και έτσι πρέπει να τα διαχειριζόμαστε. Πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες», επεσήμανε ο κ. Αθανασούλης. Επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ ήταν να μην εξεταστεί το θέμα της άδειας για τη φωτογράφηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά να λυθεί διά της υπηρεσιακής οδού. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επισήμανε στον ΕΤ: «Ας μην είμαστε υποκριτές, έχει φωτογραφηθεί το σύμπαν εκεί πάνω...». Οσον αφορά το χρηματικό τέλος της φωτογράφησης, η αρχική πληροφορία για την καταβολή 3.000 ευρώ ακυρώνεται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακρόπολης. Οπως μας ενημέρωσαν, «δεν επιβλήθηκε τέλος».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 23/09/2008

No comments: