Tuesday, September 30, 2008

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ

Η πράσινη στέγη στο κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος είναι η τελευταία καινοτομία στην Αθήνα. Με θέα τη Βουλή των Ελλήνων, οι φωτογραφίες αφήνουν πολλά στη φαντασία, αλλά εύκολα μπορεί κανείς να «δει» το μέλλον αν το πρόγραμμα πάει καλά. Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισε να πιάνει ρίζες και στην Ελλάδα η ιδέα της πράσινης στέγης που μοιάζει να είναι η μόνη λύση για να σωθούν από πολλά δεινά η Αθήνα και οι άλλες πόλεις. Πολλοί είναι διστακτικοί διότι αναλογίζονται το κόστος ή τη στατική επάρκεια των κτιρίων που θα αποκτήσουν κήπο στην ταράτσα. Είναι σαφώς ένα σύνθετο ζήτημα αλλά ταυτόχρονα και η πιο μεγάλη πρόκληση για να κερδίσει η Αθήνα σε εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση του μικροκλίματος και άμβλυνση της ασχήμιας.

Στο www.greenroofs.gr υπάρχει ενθουσιασμός και αισιοδοξία. Διαβάζω για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Μελέτες Ιδεών Φύτευσης Δωμάτων - Στεγών Κατοικιών και Πιλοτικές Εφαρμογές» που προκήρυξε το ΥΠΕΧΩΔΕ ενσωματώνοντας την κοινοτική οδηγία 2002/91 στο εθνικό μας δίκαιο. Είμαστε ακόμη στα σπάργανα αλλά αν τα κτίρια του Δημοσίου αρχίζουν να υιοθετούν τις πράσινες στέγες, θα ακολουθήσουν και οι πολυκατοικίες. Η τεχνογνωσία υπάρχει και αν προβλεφθεί και επιδότηση ιδιωτών το φαινόμενο μπορεί να εξαπλωθεί.

Η Αθήνα από ψηλά προσφέρει την πιο απωθητική θέα σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και τα περίχωρα της Νάπολης, τα οποία έτυχε να δω πρόσφατα από το παράθυρο του αεροπλάνου, παρουσιάζουν καλύτερη όψη. Οι λαϊκές πολυκατοικίες του ’50 σε πολλά σημεία της Ιταλίας είναι επιστρωμένες στις ταράτσες με μονωτικά υλικά σε κόκκινο ή πράσινο χρώμα που απαλύνει τη θέα τους. Στην Αθήνα και σε όλα τα ελληνικά αστικά κέντρα, η ομοιομορφία του γκρίζου έχει γίνει αποδεκτή.

Οι φωτογραφίες της Αθήνας από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό μπορούν σε μία πενταετία να δείχνουν μια άλλη πόλη. Με πράσινες στέγες που θα καλύπτουν γκρίζες ταράτσες και δώματα και με στέγες από κεραμίδια νέας γενιάς που θα δημιουργούν τοπόσημα στην πόλη και θα ξεχωρίζουν τους όγκους. Αυτή η νέα Αθήνα, που δεν είναι καθόλου δύσκολο να γεννηθεί. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη, καθώς τα κτίρια δεν θα υπερθερμαίνονται στον βαθμό που συμβαίνει σήμερα και δεν θα εκλύουν τη νύχτα όλη τη συσσωρευμένη θερμότητα. Αισθητικά, η Αθήνα θα γλυκάνει, θα θέσει άλλες προδιαγραφές και θα ανοίξει περισσότερο και μια άλλη «αγορά», αυτή της πράσινης στέγης. Οταν στις δεκαετίες του ’60 και ’70 σχεδόν κανένα κτίριο δεν έβαζε κεραμιδένια στέγη, η συγκεκριμένη αγορά είχε συρρικνωθεί. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι ποικιλίες κεραμιδιών, ελληνικά και εισαγωγής διότι η ζήτηση είναι μεγάλη. Η πράσινη στέγη μπορεί να σώσει την Αθήνα και να αναδείξει άλλες ποιότητες του αστικού περιβάλλοντος που δεν έχουμε γνωρίσει. Η διεθνής εμπειρία έχει πολλά να μας πει. Αρκεί να θέλουμε να αλλάξουμε.

No comments: