Thursday, October 2, 2008

Η οικογενειακή βία σκοτώνει τις γυναίκες


Εντυπωσιακή άνοδος της συζυγικής βίας, καθώς τουλάχιστον 166 γυναίκες έχασαν το 2007 τη ζωή τους από το χέρι του συζύγου τους.

Η συζυγική βία στοίχισε το 2007 στη Γαλλία τη ζωή 166 γυναικών, σημειώνοντας μία αύξηση 30% σε σχέση με το 2006, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2006 έχασαν τη ζωή τους 137 γυναίκες από το χέρι του άνδρα τους, ενώ μία έρευνα του εθνικού Παρατηρητηρίου Παραβατικότητας (OND) για το διάστημα 2005-2006, δείχνει ότι 410.000 γυναίκες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα σωματικής βίας εκ μέρους του συμβίου ή του πρώην συμβίου τους.

Το OND, στην έκθεσή του με τίτλο «η εγκληματικότητα στη Γαλλία», εκτιμά εξάλλου ότι ο αριθμός των γυναικών που βιάστηκαν στη διάρκεια της ίδιας περιόδου ανέρχεται σε 130.000.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας πληροφόρησης που ξεκινά στη Γαλλία με σκοπό να ενθαρρυνθούν τα θύματα ή οι μάρτυρες, άμεσοι ή έμμεσοι, να αντιδράσουν και να καταγγείλουν τη συζυγική βία.

Με σύνθημα: «Mην αφήνετε τη βία να παγιώνεται. Αντιδράστε», η εκστρατεία αυτή θα κάνει την εμφάνισή της με καταχωρήσεις στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, αλλά και με φυλλάδια και αφίσες που θα κάνουν την εμφάνισή τους από αύριο, 3 Οκτωβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνον 2% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας καταγγέλλουν τους δράστες.

Συνολικά στην Ευρώπη, όπως αποκάλυψε τον περασμένο Ιούνιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των γυναικών υφίσταται σωματική βία και ήδη πολλές χώρς έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.

Η Ισπανία επί παραδείγματι έχει θεσπίσει ειδικά δικαστήρια για την προσαγωγή των υπόπτων αυτού του είδους βίας, ενώ στην Αυστρία έχει συγκροτηθεί ειδικό σώμα αστυνομικών, εκπαιδευμένων να αποβάλλουν από τα σπίτια τους άνδρες με «βαρύ χέρι».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: