Thursday, September 18, 2008

Άσπρες στέγες και άσπροι δρόμοι κατά της υπερθέρμανσης του κλίματος

Αν και η ιδέα να βάφονται άσπρες οι στέγες των σπιτιών και οι δρόμοι δεν είναι καινούρια, μια νέα μελέτη υπολόγισε πόσο σημαντικό θα ήταν κάτι τέτοιο για την αντιστάθμιση του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων «αερίων του θερμοκηπίου».

Η έρευνα των επιστημόνων του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, υπό τον φυσικό Χασέμ Ακμπαρί, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό «Climate Change» (Αλλαγή Κλίματος), εκτιμά ότι αν οι 100 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου αντικαθιστούσαν τις σκοτεινές στέγες τους με λευκές, καθώς και τους σκούρους ασφάλτινους δρόμους τους με άλλο ανοιχτόχρωμο υλικό, θα αντισταθμίζονταν (εξοικονομούνταν) 44 δισεκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από ό,τι όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός εκπέμπει σε ένα χρόνο.

Με δεδομένο ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί περίπου το 75% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου, η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην σταθεροποίηση του κλίματος. Επειδή το λευκό χρώμα αντανακλά περισσότερο τις ακτίνες του ήλιου σε σχέση με το μαύρο, χρειάζονται περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα λευκής στέγης για να αντισταθμίσουν ένα μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα.

Στις θερμότερες χώρες, οι λευκές στέγες έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μειώνουν το κόστους του air-condition μέχρι και 20%. Ήταν αυτός ο δεύτερος λόγος που ώθησε την πολιτεία της Καλιφόρνιας το 2005 να απαιτήσει ότι όλα τα εμπορικά κτίρια με επίπεδες στέγες θα τοποθετούν λευκό χρώμα σε αυτές. Το 2009 η πολιτεία θα απαιτήσει όλα τα νέα κτίρια, εμπορικά ή για κατοικία, είτε με επίπεδη είτε κεκλιμένη στέγη, να τοποθετούν υλικά που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Παγκοσμίως οι στέγες αποτελούν περίπου το 25% της συνολικής επιφάνειας των περισσότερων πόλεων και τα οδοστρώματα το 35%. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι λευκές στέγες και δρόμοι θα εξοικονομούσαν τεράστια κεφάλαια είτε από τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, είτε από την αντιστάθμιση στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Και υπάρχει, λένε, ένα τρίτο πλεονέκτημα: οι λευκές επιφάνειες μειώνουν τη μέση θερμοκρασία μιας πόλης κατά μερικούς βαθμούς, γεγονός που παράλληλα μειώνει δραστικά το νέφος αιθαλομίχλης.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συνεργασθούν με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να πείσουν τις πόλεις του πλανήτη να υιοθετήσουν μια νέα «λευκή» στρατηγική.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: