Thursday, September 18, 2008

Όλα του γάμου... πράσινα

ΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@hotmail. com

▅ Κερδίζει έδαφος η ιδέα των ιδιωτικών αναδασώσεων, που  πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με τους αρμόδιους κρατικούς  φορείς (στη φωτογραφία, εθελοντές που συμμετείχαν σε φύτευση  δένδρων στην Καλλιτεχνούπολη)
«Ο Γιάννης και η Ελένη σας προσφέρουν, αντί για την κλασική μπομπονιέρα, ένα δένδρο-σύμβολο ζωής και καλής τύχης. Εκατό δένδρα θα φυτευτούν για τον γάμο τους, στο Πάνειο όρος, στα Καλύβια Αττικής, στις 5 Οκτωβρίου. Σας περιμένουμε όλους εκεί, για τη δενδροφύτευση και για να τους ευχηθούμε: βίον ανθόσπαρτον!»
Ησαΐας και στο όνομα, τον... χόρεψε με τρόπο διαφορετικό! Στον γάμο του, στις 28 Ιουνίου, στην Πάρο, ο Γιάννης Ησαΐας και η γυναίκα του άφησαν έκπληκτους τους 230 καλεσμένους τους. Μοίρασαν μπομπονιέρες στις γυναίκες «έτσι, για να κρατήσουμε και λίγο την παράδοση!», στους εκατό άνδρες, όμως, χάρισαν από έναν πάπυρο-πιστοποιητικό μιας οικολογικής προσφοράς: ήταν η «απόδειξη» της αγοράς ενός δένδρου από τους νεόνυμφους, δώρο προς τους προσκεκλημένους τους! «Πέρυσι η κουμπάρα μας ήταν καλεσμένη σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δύο νέοι προτίμησαν να προσφέρουν τα χρήματα που θα διέθεταν για κουφέτα, στην αγορά και τη φύτευση μικρών δένδρων σε αναδασωτέα περιοχή. Θέλαμε να δραστηριοποιηθούμε κι εμείς, να κάνουμε κάτι, έστω συμβολικό, για το περιβάλλον!», λέει σήμερα στα «ΝΕΑ» ο 32χρονος έμπορος γυναικείων ενδυμάτων.
Ούτως ή άλλως, χρήματα το ζευγάρι θα ξόδευε προς χάριν φίλων και συγγενών που θα προσκαλούσε. «Τα δικά μας, αντίθετα, δεν θα είναι πεταμένα λεφτά, όπως το 80% του μπάτζετ ενός γάμου. Ίσα ίσα που τον Οκτώβριο θα συμμετάσχουμε- και εμείς και οι φίλοι μας, που από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκαν- στη δενδροφύτευση, σε κάτι που τουλάχιστον θα ΄χει νόημα και σκοπό και θα πιάσει τόπο.
  • «Δεν θέλει κόπο»
Στην πράξη- έστω και με δυσκολία- το ζεύγος Ησαΐα βρήκε, μέσω Διαδικτύου, τη λύση για να υλοποιήσει την επιθυμία του. Τους έλυσε τα χέρια η νεοσυσταθείσα - λειτουργεί από πέρσι- εταιρεία «Ρlant-a-Τree» («Φύτεψε-ένα-δένδρο», http://www. plant-a-tree.gr), που αναλαμβάνει οργανωμένα τη φύτευση δένδρων για λογαριασμό των πολιτών, με τη δική τους, προαιρετική, συμμετοχή στη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής που οι ίδιοι θα επιλέξουν μεταξύ των διαθέσιμων.
Μόνο τον ερχόμενο Οκτώβριο, η εταιρεία (ΕΠΕ) θα φυτέψει- στις 5 και 26 του μήνα- 1.200 δέντρα σε καμένες εκτάσεις 22 στρεμμάτων, στα Καλύβια Αττικής και την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ύστερα από σχετική ανάθεση της «δουλειάς» από τρεις οικογένειες που θέλησαν να γιορτάσουν με τρόπο ασυνήθιστο δύο γάμους και μία βάφτιση.
Την προσαρμογή του ξενόφερτου- από τα αμερικανικά και βρετανικά δεδομένα- concept στην ελληνική πραγματικότητα πιστώνεται ο 36χρονος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Πάνος Βαλαμπούς-Κουντουράς που, από κοινού με τον 30χρονο Κώστα Νικητιάδη, δίνουν μέσω της εταιρείας που σύστησαν τη διέξοδο «σε όλους αυτούς που θέλουν, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο», να φυτέψουν απλά από ένα δένδρο.
Όπως λέει «υπάρχει φοβερή διάθεση από τον κόσμο να βοηθήσει, οργάνωση δεν υπάρχει. Κι αυτήν ακριβώς αναλαμβάνουμε εμείς. Διαπιστώνουμε ότι με εθελοντές το μοντέλο αυτό προχωράει το ίδιο και με γάμους και βαφτίσια. Σύλλογοι, ομάδες πολιτών και μεμονωμένα άτομα επιθυμούν να συμβάλουν στο πρασίνισμα της πόλης τους! Τον Νοέμβριο- για παράδειγμα- στην Καλλιτεχνούπολη, εταιρεία αυτοκινήτων προγραμματίζει μεγάλη δενδροφύτευση 17.000 δέντρων, σε έκταση 200 στρεμμάτων που έχει “υιοθετήσει” οικολογικά...».
  • Και σε βαφτίσια
Αξέχαστη φρόντισε να κάνει τη βάφτιση του τρίτου γιου της η οικογένεια του επιχειρηματία κ. Φάνη Πουλημά. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα η σύζυγός του, κ. Δάφνη Σκαλιώνη, έκανε το... ρεπορτάζ στο Ίντερνετ για να βρει, όπως λέει, «κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα» για την ώρα της... κολυμπήθρας του μικρού Στέφανου Τζουλιάνο, στις 30 Αυγούστου, στην Ανάβυσσο. «Είχα διαβάσει κάποια στιγμή πέρυσι ότι και στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να κάνει δώρο ένα δένδρο, αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς μπορούμε να διαλέξουμε για τους 300 καλεσμένους μας, ώσπου απευθύνθηκα στην “Ρlant-a-Τree” για περισσότερες λεπτομέρειες. Σίγουρα είναι λίγο πιο ακριβό ένα δέντρο: μας στοίχισε συνολικά γύρω στις 2.000 ευρώ, ενώ οι μπομπονιέρες θα κόστιζαν σχεδόν τα μισά. Μπορεί να στοιχίσουν και φθηνότερα, ανάλογα με τον αριθμό των προσκλήσεων», περιγράφει. Χαλάλι όμως, όπως λέει, μια και θεωρεί την πρωτοβουλία της ως πράξη πιο ουσιαστική.

«ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ»
Ο Γιάννης και η Ελένη πλήρωσαν μια ιδιωτική εταιρεία για να οργανώσει τη φύτευση 100 δέντρων
LΙΝΚ:
http://www.plant-a-tree.gr, email: athens@plant-a-tree.gr
www.carbonneutral.com
www.ΑmericanForests.org
www.arborday.org
www.treecouncil.org.ukk

Οι εθελοντικές αναδασώσεις

● ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ της «Ρlanta-Τree» απαρτίζει ολιγομελής ομάδα, που συνεργάζεται με γεωπόνους, περιβαλλοντολόγους και δασολόγους για την οργάνωση των πρωτοβουλιών της. Τις κάνουν πράξη κυρίως οι εθελοντές της, που ήδη ανέρχονται σε 1.500 μέλη.

Η εταιρεία αναλαμβάνει:

- ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙ ΔΕΝΔΡΑ, αντί για μπομπονιέρες σε γάμους, βαφτίσια κ.λπ. Επτά ευρώ- τιμή κόστους- κατά μέσον όρο στοιχίζει η αγορά και η φύτευση ενός δέντρου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και τρία ποτίσματά του, με μέριμνα της εταιρείας, που αναλαμβάνει και τη φροντίδα του για τα επόμενα τρία χρόνια.

- ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙ (έναντι 20 ευρώ το ένα) δένδρα ως δώρο γενεθλίων- εορτής- Χριστουγέννων κ.λπ. ή αντί για κάρτα.

- ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙ
ένα μικρό (έναντι 20 ευρώ το ένα) ή μεγάλο (35 ευρώ) δένδρο στον αστικό ιστό, για ένα αγαπημένο πρόσωπο ή για τον εορτασμό ενός χαρμόσυνου γεγονότος.

● ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ
δενδροφυτεύσεις οργανώνονται πάντα Κυριακή πρωί, σε επιλεγμένα βουνά της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττό, Πέραμα, ορεινοί όγκοι Περιφέρειας Αττικής), αλλά και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, σε περιοχές για τις οποίες έχει συνταχθεί μελέτη αναδάσωσης. Προηγείται συνεννόηση της εταιρείας με την Τοπική Διεύθυνση Αναδάσωσης της Περιφέρειας, ενώ ενημερώνεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

No comments: