Thursday, October 2, 2008

Στο 1 δισ. οι "κλιματικοί πρόσφυγες" στο μέλλον!

Σε "κλιματικούς πρόσφυγες" μπορούν να καταστούν έως και 1(!) δισεκατομμύριο άνθρωποι έως το 2050 λόγω των βίαιων κλιματικών αλλαγών σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Μετανάστευσης, βάζοντας έτσι σε σοβαρή δοκιμασία τις υποδομές των χωρών υποδοχής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η επιστήμη διαθέτει άφθονα στοιχεία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον. Δεν διαθέτει όμως αρκετά για το πως θα επηρεαστεί η διασπορά των ανθρώπινων πληθυσμών λόγω του κλίματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιες περιοχές του πλανήτη θα καταστούν ακατοίκητες.

Η Ελλάδα, χώρα νησιωτική, σεισμογενής, με υποβαθμισμένα αστικά κέντρα και πλείστα όσα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι δυνάμει χώρα αφετηρίας κλιματικών προσφύγων.

Mεγαλύτερη η υπερθέρμανση στην Ευρώπη

Κλιματικοί μετανάστες

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Αχιλλέας Πληθάρας εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η χρόνια έκθεση σε βίαια κλιματικά φαινόμενα αναπόφευκτα οδηγεί σε μετανάστευση.
Σημειώνεται ότι το 1990 η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές είχε προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών

No comments: