Thursday, October 2, 2008

"Όχι στο λιθάνθρακα"!

"Όχι στον λιθάνθρακα" είπαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός και μέλη οργανώσεων από την Κόρινθο και τη Βοιωτία. Όπως ανέφεραν, οι μόνοι που υποστηρίζουν πλέον τη χρήση λιθάνθρακα στην Ελλάδα, είναι οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, συνεπικουρούμενες από την ελληνική κυβέρνηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σε μήνυμα του για την εκδήλωση ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας επισήμανε ότι "για να νικήσουμε στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών χρειαζόμαστε μια νέα φιλόδοξη διεθνή συμφωνία". "Με αυτήν τη συμφωνία θα ανακοπεί η αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 και θα μειωθούν εν συνεχεία οι εκπομπές κατά το ήμισυ ως το 2050" τόνισε ο κ. Δήμας.

Σημειώνεται ότι ο λιθάνθρακας κρύβει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Greenpeace. Σε περίπτωση δε που τελικά κατασκευαστούν λιθανθρακικές μονάδες, η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας δεν είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική.

Δυστυχώς σήμερα πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως στη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα, απειλούνται από την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων με καταστροφικές επιπτώσεις για τις κλιματικές αλλαγές, τα τοπικά οικοσυστήματα και την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε πάνω στο πλοίο - θρύλος της GreenPeace "Rainbow Warrior". [02/10/2008]

No comments: