Thursday, October 2, 2008

"Ζουν οι Έλληνες στο περιβάλλον που τους αξίζει";

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής Επικρατείας και πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ

Ο Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής Επικρατείας και πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ

Οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα εκφράζουν μια έντονη ανησυχία για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος γύρω τους. Ρωτήστε τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων: θα σας μιλήσουν για ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, απορρίμματα. Ρωτήστε κάθε πολίτη σε οποιοδήποτε κομμάτι της Ελλάδας. Θα ακούσετε να μιλούν για την ποιότητα του νερού που πίνουμε, για την αποδάσωση, για τη λειψυδρία, κάποιοι θα μιλήσουν και για απώλεια της άγριας ζωής.

Σήμερα όμως οι Έλληνες αναρωτιούνται: ζούμε άραγε στην Ελλάδα που μας αξίζει; Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε μέσα από το κυνήγι του ονείρου της ανάπτυξης αυτής, και μάλιστα με κάθε κόστος;

Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και πέτυχε πολλά. Πλήρωσε όμως το τίμημα ξεκάθαρα στον τομέα του περιβάλλοντος που σήμερα είναι πληγωμένο. Μια χώρα με την ομορφότερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, το μοναδικό τοπίο της Ελληνικής υπαίθρου, που φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ειδών άγριας ζωής που υπάρχουν μόνο εδώ, βλέπει σήμερα αυτά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα να έχουν μειωθεί σημαντικά. Βλέπει να κατατάσσεται σε πολύ χαμηλή θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της στην προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Οι προσωπικές μας επιλογές, να σβήνουμε το φως, να κλείνουμε τη βρύση, να ανακυκλώνουμε, να παίρνουμε το μετρό αντί το αυτοκίνητο, είναι σημαντικές. Είναι όμως ακόμα σημαντικότερες οι επιλογές που γίνονται στο όνομα της χώρας για βασικές πολιτικές, και που η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με κοντόφθαλμη και παρωχημένη αντίληψη.

Απαντούμε με το όραμα μας για Πράσινη Ανάπτυξη, που έχει σκοπό να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να προστατεύσει το περιβάλλον και να δημιουργήσει

O Σπύρος Κουβέλης απαντά στους χρήστες του SKAI.gr
ευκαιρίες για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη:

• Να στραφούμε στις Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση αντί να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ηλεκτροδότηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

• Να υιοθετήσουμε μια εθνική στρατηγική για τους υδάτινους πόρους που έχει στόχο την εξοικονόμηση και τη σωστή διαχείριση του νερού, αντί να περιμένουμε τις λύσεις αποκλειστικά από μεγάλα τεχνικά έργα, συχνά αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

• Να επιδιώξουμε ένα τουριστικό μοντέλο που δεν αλλάζει το χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών, και να αναδείξουμε το φυσικό και πολιτιστικό μας απόθεμα με μικρότερες επενδύσεις ανθρώπινης κλίμακας.

• Να μην χτίσουμε και να μην εμπορευματοποιήσουμε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους μέσα στις κορεσμένες πόλεις.

• Να στηρίξουμε άμεσα την ουσιαστική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με σκοπό να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό της υπαίθρου και να ξαναζωντανέψουμε τα δάση.

• Να δώσουμε μέσα και ρόλο στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να διαφυλάξουμε τα τοπία και τη βιοποικιλότητα της χώρας.

• Να προχωρήσουμε από την πολιτική των ΧΥΤΑ στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση του όγκου, πραγματική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, και τελική διάθεση μόνο των υπολειμμάτων.

Οι πολιτικές αποφάσεις είναι πολλές και κρίσιμες, και ο χρόνος πιέζει. Πρέπει να αναστρέψουμε μια λάθος πορεία, και η επιλογή μας χρειάζεται θάρρος και όραμα.

No comments: