Thursday, October 9, 2008

Παραμένει εκτός μηχανισμών του Κιότο η Ελλάδα


WWF και Greenpeace κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση.

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιβολής του ΟΗΕ (CC-2007-1-10/Greece/EB) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, δεν κρίνονται επαρκείς οι πληροφορίες που κατέθεσε εκ νέου η Ελλάδα για το Εθνικό σύστημα καταγραφής εκπομπών, ύστερα από απαίτηση του ΟΗΕ.

Το Τμήμα Επιβολής του ΟΗΕ ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει επειγόντως ένα αναθεωρημένο σχέδιο, που θα αποδεικνύει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εύρυθμη συντήρηση και λειτουργία του συστήματος καταγραφής εκπομπών. Μέχρι τότε δεν αίρεται ο αποκλεισμός της χώρας από τους μηχανισμούς του Κιότο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο τον Απρίλιο του 2008, επειδή απέτυχε να πείσει τον ΟΗΕ ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών.

Οι ευέλικτοι μηχανισμοί, που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο συμπληρωματικά με τις απαραίτητες εγχώριες πολιτικές και μέτρα, δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών μεταξύ τους, αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών που υλοποιούν σε τρίτες χώρες. Σε αυτούς τους μηχανισμούς δεν μπορεί να μετέχει η Ελλάδα έως ότου ο ΟΗΕ άρει τον αποκλεισμό της.

  • Σπύρος Κουβέλης: «Περιμένουμε να δούμε αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πολιτικές ευθύνες»

Μιλώντας για το ζήτημα ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε να δούμε αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πολιτικές ευθύνες για αυτό το νέο σκάνδαλο παγκόσμιου διασυρμού της χώρας. Η σημερινή απόφαση ντροπιάζει την Ελλάδα και τους Έλληνες και αποδεικνύει αυτό που εδώ και μήνες λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.: ότι η κυβέρνηση δεν είναι απλώς ανίκανη και αδιάφορη για το περιβάλλον. Η κυβέρνηση έχει συνειδητή πολιτική εναντίον του περιβάλλοντος στο βωμό εξυπηρέτησης συμφερόντων».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άννυ Ποδηματά αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε παρία της διεθνούς κοινότητας και σε εφιάλτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

  • Έκκληση από WWF και Greenpeace

«Πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα διαδικαστικό πρόβλημα που θα επιλύονταν σχετικά σύντομα. Η συνέχιση, όμως, του αποκλεισμού της χώρας υποδηλώνει ότι δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ούτε στις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές μας υποχρεώσεις. Είναι πλέον απόλυτα προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας», σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα η Ελλάδα θα συμμετέχει ξανά στους μηχανισμούς του Κιότο. Ζητούμε όμως από την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επιτέλους με τη δέουσα σοβαρότητα την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει ο κ. Καραβέλλας.

«Ο κατάλογος των χωρών που συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο ξεκινά αλφαβητικά από την Αλβανία και ολοκληρώνεται με τη Ζάμπια. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέχρι τώρα, στην οποία επιβάλλονται μέτρα, που στην ουσία τη διασύρουν. Αν ο κ. Σουφλιάς διαθέτει τη στοιχειώδη ευθιξία, θα πρέπει να παραιτηθεί, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15-16 Οκτωβρίου 2008, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το νέο πακέτο μέτρων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2020.

«Η συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό της χώρας να δείξει ότι η αποπομπή από τους μηχανισμούς του Κιότο είναι απλά μια κακή παρένθεση και ότι δεν ευσταθούν οι φήμες περί 'βρώμικης συμμαχίας' της Ελλάδας με την Πολωνία. Αναμένουμε από τον κ. Καραμανλή να στηρίξει την ενδυνάμωση των στόχων της ΕΕ, προτείνοντας περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών και πλήρη δημοπράτηση των ρύπων από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

No comments: