Tuesday, October 28, 2008

Ψάχνει την παλιά της ταυτότητα η Νέα Φιλαδέλφεια

Ψάχνει την παλιά της ταυτότητα

Αν και η λειτουργία ενός κτιρίου σπάνια ταυτίζεται με την αρχική, όπως έλεγε ο θεωρητικός της αρχιτεκτονικής Aldo Rossi, η μορφή του είναι εκείνη που επιδρά στη σύγχρονη δομή της πόλης.

Με άξονα αυτή την αρχή, η ημερίδα που διοργανώθηκε για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Νέας Φιλαδέλφειας πρότεινε τρόπους για το πώς το παρελθόν μπορεί να συνδιαλεχθεί με το μέλλον της. Ενα μέλλον που, παρά την ανακήρυξη του προσφυγικού συνοικισμού σε παραδοσιακό το 2001, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Ο προσφυγικός της πυρήνας, τα συγκροτήματα εργατικών πολυκατοικιών, τα βιομηχανικά κελύφη και το μεσοπολεμικό κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου είναι η κτιριακή παρακαταθήκη του δήμου, που για την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου πρέπει να αποτελέσει ενότητα με το φυσικό περιβάλλον του. «Με αφορμή τις πεζοδρομήσεις που έγιναν σε κάποια σημεία της Νέας Φιλαδέλφειας θα μπορούσε να προκύψει ένα δίκτυο πρασίνου και αρχιτεκτονικής. Να δημιουργηθούν και διαδρομές για πεζούς και ποδήλατα από το άλσος ως το σταθμό στην Πατησίων».

Οι προσφυγικές κατοικίες αποτελούν το ιστορικό κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, γεγονός που πιστοποίησε το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακηρύσσοντάς τις σε παραδοσιακό συνοικισμό (σύμφωνα με υπολογισμούς του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Γεώργιου Σαρηγιάννη διασώζεται το 90% του συνόλου).

Η ταυτόχρονη κήρυξη δέκα οικημάτων σε διατηρητέα και ο καθορισμός ειδικών όρων δόμησης αποτέλεσαν βασικές προϋποθέσεις για την προστασία του συνόλου, χωρίς ωστόσο να συνδυαστούν με επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες για τη συντήρησή τους. «Πρόθεσή μας είναι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα να καταθέσουμε μια μελέτη ώστε ο δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιχορήγησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες παλιών προσφυγικών θα χρηματοδοτούνται για να τα επισκευάσουν και ταυτόχρονα τα σπίτια τους θα ανακηρύσσονται διατηρητέα», μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κωσταντάτος.

Για την ώρα, «δεν υπάρχει λύση. Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να συνειδητοποιήσει την αξία της περιουσίας του και να την προστατεύσει», σχολιάζει η πολιτικός μηχανικός Ελίζα Παπαδοπούλου. Στην εισήγηση που συνυπογράφει με τον κ. Σαρηγιάννη κάνει ωστόσο σαφή τη συνύπαρξη του οικισμού με την ήπια κυκλοφορία αυτοκινήτων και το πάγωμα της πολυκατοικιοποίησης.

Την ανάγκη καταγραφής του κτιριακού πλούτου της Νέας Φιλαδέλφειας τονίζει η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία. Τα έργα επανάχρησης των παλιών κτιρίων, η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και η ενεργοποίηση των Φιλαδελφειωτών για τη διαφύλαξή της ιστορικότητας της περιοχής ήταν οι κεντρικές προτάσεις στην εισήγησή της. «Πέρα από την αρχιτεκτονική, η κοινωνική και αισθητική αξία αυτών των κτιρίων τα κάνει αναγκαία για μια ζωή ποιοτική μέσα στο άναρχα δομημένο περιβάλλον όπου ζούμε».

ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 27.10.08

No comments: