Saturday, October 18, 2008

Ο Κέλσιος σπάει ρεκόρ στην Αρκτική


Με «μαύρα χρώματα» ζωγραφίζουν την Αρκτική Αμερικανοί επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι η θερμοκρασία στην περιοχή έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ για την εποχή, εξαιτίας της απώλειας των πάγων που τις τελευταίες δεκαετίες λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των ερευνητών της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και άλλων ειδικών, η θερμοκρασία του φθινοπώρου στην Αρκτική είναι κατά 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό. «Καθώς οι πάγοι λιώνουν, οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στον ωκεανό με μεγαλύτερη ευκολία και αυξάνουν τη θερμοκρασία του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ωκεανογράφος Τζέιμς Οβερλαντ, του Ωκεανογραφικού Εργαστηρίου της ΝΟΑΑ στο Σιάτλ.

Οπως για άλλη μία φορά εξηγούν οι επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει άμεσες επιπτώσεις στην πανίδα, χερσαία και υδρόβια, και επιπλέον μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τους πάγους που δημιουργούνται στη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, μειώνεται δραματικά ο αριθμός των κοπαδιών άγριων ταράνδων και καριμπού (είδος τάρανδου).

Φαινόμενο του ντόμινο

«Το φαινόμενο του ντόμινο παρατηρείται στην Αρκτική σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο σύστημα που αλλάζει συχνά και με δραματικό τρόπο», επισημαίνει ο Τζέιμς Οβερλαντ. Τα ίδια ανησυχητικά αποτελέσματα καταγράφουν οι ειδικοί και στη Γροιλανδία.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι το καλοκαίρι οι πάγοι στην Αρκτική έφτασαν στο δεύτερο πιο χαμηλό επίπεδό τους. Το 2007 καταγράφτηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή από τα μέσα της δεκαετίας του '60.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: Ασ. Πρες, ΑΠΕ), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/10/2008

No comments: