Friday, October 17, 2008

«Καμπανάκι» για πρόστιμα

Ευρωπαϊκές «καμπάνες» αναμένεται να «πέσουν» σύντομα στη χώρα μας, καθώς δεν προσαρμόζει τη νομοθεσία της στο ευρωπαϊκό δίκαιο και κινδυνεύει να τιμωρηθεί είτε με πρόστιμα είτε να οδηγηθεί για ακόμα μία φορά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

«Καμπανάκι» για πρόστιμα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας απέχει κατά πολύ από το να επιτύχει τον στόχο της μείωσης κατά 8% των εκπομπών αερίων που έχει τεθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί δεν προσαρμόζει τη νομοθεσία της.

Η Ελλάδα βρίσκεται κατά 4,2% πίσω από τον στόχο μείωσης κατά 25% των εκπομπών αερίων μέχρι το 2010.

Νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας και της Ουγγαρίας θα κινήσει η Επιτροπή εάν η χώρα μας δεν ανταποκριθεί στην πρώτη γραπτή προειδοποίηση που λαμβάνει, γιατί δεν έχει ορίσει επαρκή αριθμό προστατευόμενων περιοχών για τα άγρια πτηνά.

Πριν από έναν χρόνο η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί παρέλειψε να ορίσει επαρκείς ζώνες προστασίας για τα άγρια πτηνά. Αν δεν συμμορφωθούμε, ακολουθεί πρόστιμο.

Διαδικασίες για παράβαση ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικής με τη διευκόλυνση των συγχωνεύσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών με διασυνοριακή βάση κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά 12 χωρών, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Δέκα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, παραπέμπει η Επιτροπή επί παραβάσει, επειδή δεν ενσωμάτωσαν στο εθνικό τους δίκαιο οδηγίες της εσωτερικής αγοράς σχετικές με την αντασφάλιση.

No comments: