Friday, October 17, 2008

Μελλοντολογικό θρίλερ με... πρόσφυγες στην Ανταρκτική το 2030


Μέχρι το 2030 οι πρόσφυγες πρόκειται να βρουν καταφύγιο στην Ανταρκτική, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διοργανώνονται αποκλειστικά στον κυβερνοχώρο και οι πολίτες της Αυστραλίας θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους, που κρίνεται ακατάλληλη λόγω υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας, και η Σαχάρα θα πρέπει να γίνει πράσινη.

Με αυτά τα ακραία... σενάρια για το μέλλον που μας περιμένει, λόγω της κλιματικής αλλαγής, Βρετανοί επιστήμονες επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στην προστασία του περιβάλλοντος. Και τονίζουν ότι η καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά στη διεθνή οικονομία απ' ό,τι η σημερινή κρίση στις χρηματαγορές.

Η έκθεση της βρετανικής δεξαμενής σκέψης «Forum for the Future», σε συνεργασία με ερευνητές της Hewlett-Packard παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη. «Μπορεί οι εκτιμήσεις μας να μοιάζουν υπερβολικές, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή μπορεί να είναι η εικόνα του κόσμου μέσα στις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Πολ Μάντεν, επικεφαλής του «Forum for the Future».

Τόνισε πάντως ότι οι συνεργάτες του βάσισαν τα σενάρια αυτά σε επιστημονικά στοιχεία για τις επιδράσεις των αεριών του θερμοκηπίου στον πλανήτη μας. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο στη Βαρκελώνη υποστηρίζουν ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ονομάσουν την επόμενη δεκαετία «τα χρόνια της κλιματικής αλλαγής». «Είτε θα μας θεωρήσουν ήρωες επειδή σώσαμε τον πλανήτη ή θα μας βάλουν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας, ως ανίκανους», σχολίασε ο Μάντεν. Οι αναλυτές ζήτησαν από τους πολίτες του κόσμου να μην επαναπαύονται ούτε στιγμή σχετικά με θέματα του περιβάλλοντος, προειδοποιώντας ότι η αναταραχή που επικρατεί στις χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως καθιστά δυσχερέστερη την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών στους επόμενους μήνες μεταξύ διεθνών εταίρων για τις κλιματικές αλλαγές.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: BBC, Ασ. Πρες), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2008

No comments: