Friday, October 3, 2008

Αντιμέτωπος με νέα μαζική εξαφάνιση των ειδών ο πλανήτης

Ο πληθυσμός ζώων και φυτών του πλανήτη μας μειώνεται με απρόβλεπτους ρυθμούς, αποδεικνύοντας ότι η Γη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι μαζικού αφανισμού, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μέσω της απώλειας οικιστικού περιβάλλοντος, της μόλυνσης, του κυνηγιού ή έμμεσα λόγω των κλιματικών αλλαγών, οι άνθρωποι ευθύνονται για αυτό που οι επιστήμονες περιγράφουν ως τον πρώτο μαζικό αφανισμό εδώ και 65 εκατομμύρια χρόνια.

Περισσότεροι από 8.000 επιστήμονες, υπουργοί, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συγκεντρωθούν για δέκα ημέρες στη Βαρκελώνη ώστε να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισης των απωλειών και τον σχεδιασμό ενός δρόμου προς την ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Συντήρησης θα δημοσιευτεί και η περίφημη «Κόκκινη Λίστα», το κείμενο που θεωρείται η παγκόσμια σταθερά για την παρακολούθηση της διατήρησης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Θα περιλαμβάνει την πιο ολοκληρωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ σχετικά με την κατάσταση περισσότερων από 5.000 θηλαστικών του πλανήτη.

Η νέα βίβλος της βιοποικιλότητας είναι το έργο περισσότερων από 1.700 ειδικών και επιστημόνων. Η έκδοση του 2007 δείχνει ήδη ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των 41.000 ειδών που μελετήθηκαν βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης: Το ένα τέταρτο όλων των θηλαστικών, το ένα όγδοο των πουλιών, το ένα τρίτο των αμφίβιων και το 70% των φυτών.

Η επιστήμη έχει αναγνωρίσει περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια διαφορετικά είδη που ζουν στον πλανήτη. Αν συμπεριληφθούν οι μικροβιακοί οργανισμοί, πρόκειται για το ένα δέκατο των μορφών ζωής στη Γη. «Η βιοποικιλότητα φθίνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς και θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να μειώσουμε το ρυθμός της εξαφάνισης» δήλωσε η Τζούλια Λεφέβρ, γενική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), που διοργανώνει το συνέδριο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, ο σημερινός ρυθμός εξαφάνισης είναι 100 έως 1.000 φορές ταχύτερος από τον μέσο ρυθμό κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. «Όλες αυτές οι εξαφανίσεις ειδών θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον άνθρωπο» σημειώνει η Λεφέβρ. Μεγάλα και μικρά θηλαστικά, για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των δασών μεταφέροντας σπόρους φυτών κατά την μετακίνηση τους. Τα δάση με τη σειρά τους, βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι θαλάσσιοι κοραλλιογενείς ύφαλοι από την άλλη, αποτελούν τόπο κατοικίας χιλιάδων ψαριών, που με την εξαφάνιση τους λόγω της αύξησης θερμοκρασίας στους ωκεανούς και την οξείδωση του νερού θα προκαλούσαν τεράστια προβλήματα στους πληθυσμούς που τρέφονται με αυτά τα ψάρια. «Θα πρέπει να θέλουμε τα παιδιά μας, και τα παιδιά τους, να δουν όλα αυτά τα είδη να ζουν και να περπατούν στη Γη» κατέληξε Λεφέβρ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

No comments: