Thursday, October 9, 2008

Λαθρομετανάστες χωρίς τόπο και ζωή

Το δράμα τους, τα πλοκάμια της μαφίας και η ολιγωρία των αρχών

Εβρος και Πάτρα. Οδυνηρός κοινός «τόπος», το απερίγραπτο δράμα των λαθρομεταναστών. Δεκαέξι πτώματα ξέβρασε η θάλασσα στον Εβρο, οκτώ στα ελληνικά και άλλα τόσα στα τουρκικά παράλια. Ανάμεσά τους και εκείνο Ελληνα διακινητή.

Ο αδελφός του, Γ. Βερβέρης, μιλά για τα πλοκάμια της μαφίας και την ολιγωρία των αρχών. Στο μεταξύ, στην Πάτρα νέο «αίμα» εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών κατακλύζει τις πλατείες του κέντρου της πόλης.

Νέα τραγωδία με θύματα λαθρομετανάστες
Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στο Δέλτα του Εβρου – Μιλάει ο αδελφός του Ελληνα διακινητή που βρέθηκε πνιγμένος στα Δαρδανέλλια

Του Δημητρη Πετροβιτς, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09/10/2008

Συμπληρώνεται το παζλ της πολύνεκρης τραγωδίας, με θύματα νεαρούς μετανάστες, που «γράφτηκε», κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στο Δέλτα του ποταμού Εβρου. Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου όταν δόθηκε σήμα σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη στο βόρειο Αιγαίο, για τον εντοπισμό ενός σκάφους 5 μ. με τουρκική σημαία όπου επέβαιναν δύο άτομα που αγνοούνταν. Το ίδιο μεσημέρι, ένα άλλο σήμα του κεντρικού λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης καλούσε τα παραπλέοντα σκάφη στο Θρακικό Πέλαγος να αναζητήσουν ένα σκάφος 5,40 μ. με δύο Ελληνες, κατοίκους Αλεξανδρούπολης που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου. Από την Πέμπτη μέχρι και προχθές Τρίτη βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τη θάλασσα και σε διάφορες παραλίες, από τις εκβολές του Εβρου μέχρι το ύψος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, συνολικά 8 νεκροί άνδρες υπήκοοι Ιράκ, ανάμεσά τους και ένα παιδί ηλικίας 10 - 13 χρόνων. Αλλα τόσα, περισυνελέγησαν στα τουρκικά παράλια, ανάμεσά τους εντοπίζεται από τις τουρκικές αρχές, απέναντι από το Δεσπότ λιμανί, στα Δαρδανέλια, το πτώμα του ενός εκ των δυο Ελλήνων, που αγνοούνταν.

Η υπόθεση άρχισε να παίρνει νέα τροπή, όταν ο κ. Γιώργος Βερβέρης, αδελφός του Ελληνα που βρέθηκε πνιγμένος στα Δαρδανέλια, μας ανέφερε ότι ο αδελφός του μαζί με φίλο του, μετέβησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας με τη βάρκα τους στο Δέλτα του Εβρου, για να παραλάβουν 13 λαθρομετανάστες από τουρκικό σκάφος, προκειμένου να τους προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Λόγω όμως των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των πολύ ισχυρών ανέμων, ο κ. Βερβέρης εκτιμά ότι, οι Ελληνες διακινητές, ζήτησαν από τους Τούρκους να τους βοηθήσουν και να μοιράσουν τους λαθρομετανάστες στις δύο βάρκες. Αυτό πιθανότατα ανάγκασε τις δύο βάρκες να κατευθυνθούν σε άλλο σημείο κοντά στο Δέλτα, που θα επέτρεπε με ασφαλή τρόπο τη μεταβίβαση των λαθρομεταναστών από τη μια βάρκα στην άλλη. Λόγω όμως των δυνατών ανέμων, οι δύο μικρές βάρκες δεν άντεξαν το φορτίο, με συνέπεια να αναποδογυρίσουν. Οι πληροφορίες του κάνουν λόγο για συνολικά 17 άτομα που τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας βρέθηκαν στη θάλασσα, εκ των οποίων οι 13 ήταν λαθρομετανάστες, και οι τέσσερις διακινητές. Ο κ. Βερβέρης ανέφερε ότι ο ίδιος, από τη μετάβασή του στην Τουρκία γνωρίζει πως ακόμη ένα πτώμα έχει περισυλλεγεί από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Βερβέρη - που είναι επαγγελματίας δύτης και κατά το παρελθόν έχει βρει αρκετούς αγνοούμενους στη θάλασσα - ο αδελφός του πρέπει να πιάστηκε από την πλαστική βάρκα, με συνέπεια να παρασυρθεί από τα ισχυρά ρεύματα και να καταλήξει στα Δαρδανέλια.

Ο κ. Βερβέρης μίλησε και για ένα συγκεκριμένο σημείο στον ποταμό Εβρο, που ονομάζεται και «διαβολόπορτα» και το οποίο αποτελεί συνηθισμένο πέρασμα των εμπόρων ναρκωτικών και των λαθρομεταναστών. Σημείωσε μάλιστα πως το σημείο εκείνο που είναι στις εκβολές του ποταμού Εβρου, λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν ελέγχεται επαρκώς από τις δύο χώρες.

Οταν πριν από λίγες ημέρες μετέβη στην Τουρκία για να παραλάβει τη σορό του αδελφού του, κατόρθωσε να πλησιάσει μέλη της «τουρκικής μαφίας» που του έδωσαν στοιχεία και πληροφορίες για την υπόθεση διακίνησης των 13 λαθρομεταναστών. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες ο κ. Βερβέρης, κατόρθωσε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα από την υπόθεση που ξεκίνησε ως απλή μεταφορά λαθρομεταναστών και κατέληξε σε τραγωδία.

  • «Να κλείσει αυτή η πόρτα»

«Εμαθα μέσα από τον βρώμικο κόσμο της Τουρκίας πώς έγινε η συναλλαγή», λέει ο Γ. Βερβέρης, αδελφός του Ελληνα που βρέθηκε πνιγμένος στα Δαρδανέλια. «Οι διακινητές οι Τούρκοι συνεργάζονται με τους δικούς μας διακινητές, που αναζητούν αθώα θύματα, φτωχά φιλότιμα παιδιά, τους βάζουν στο λούκι να κάνουν τις μεταφορές κι αυτοί θησαυρίζουν. Οι διακινητές κάνουν καλά τη δουλειά τους, καλά την κάνουν και οι συνοριοφύλακες και οι αστυνομικοί, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι για να τρώνε χαλβά, όχι παξιμάδι. Υπάρχει μια μπούκα στις εκβολές του Εβρου, ένα άνοιγμα τριάντα μέτρων, από όπου σήμερα περνούν λαθρομετανάστες, ναρκωτικά, όλα. Οι αρχές θα μπορούσαν να βάλουν μια βάρδια εκεί και να φωτογραφίζουν, να σταματούν, να συλλαμβάνουν όποιον περνάει. Να κλείσει αυτή η πόρτα, για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί είναι επικίνδυνο σημείο, δύσκολη δουλειά, ας προσλάβουν άλλα άτομα για να το κάνουν. Οσο δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των εμπόρων ναρκωτικών, των διακινητών, των λαθρομεταναστών και άλλα συμφέροντα...».

Του Ηλια Κανιστρα

ΠΑΤΡΑ. Σπίτια τους έχουν κάνει τις πλατείες και κρεβάτια τους τα παγκάκια και το γκαζόν, ενώ προσπαθούν με χαρτόκουτα να προφυλαχθούν από την παγωνιά της νύχτας. Οι πιο «τυχεροί» μένουν σε έναν άθλιο καταυλισμό από ξύλα και νάιλον ή σε εγκαταλελειμμένα ετοιμόρροπα σπίτια. Που γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα όταν ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, αφού πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος για επέκταση. Οι περισσότεροι δεν βρίσκουν φαγητό κάθε μέρα, έχουν κακή υγεία, αφού στερούνται τα αυτονόητα -σωματική καθαριότητα, σωματικές ανάγκες. Κάποιοι προβαίνουν σε μικροκλοπές σε περίπτερα, μίνι μάρκετ, αρτοποιεία κ. ά. για την εξασφάλιση κάποιων φαγώσιμων. Αλλοι, στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, δεν διστάζουν να χτυπούν κουδούνια σπιτιών και να παρακαλούν για λίγο ψωμί.

Αυτή είναι η καθημερινή άθλια ζωή των περίπου 2.500 παράνομων μεταναστών που ήλθαν και ζουν στην Πάτρα με ένα μόνο όνειρο. Να τρυπώσουν σε κάποιο από τα πλοία της γραμμής Πάτρα - Ιταλία με προορισμό τη δική τους Γη της Επαγγελίας, που δεν είναι άλλη από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών έχει αυξηθεί. Εκτός από τους Αφγανούς, έχουν φθάσει μετανάστες από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν, τη Σομαλία, το Σουδάν, αλλά και χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας. Μένουν στην παραλιακή ζώνη και στις πλατείες που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι. Οι πλατείες Τριών Συμμάχων, Ολγας και Πίνδου έχουν «καταληφθεί» από μετανάστες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στην παραλιακή ζώνη δυτικά του λιμανιού και στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Οταν πλησιάζει η ώρα αναχώρησης των πλοίων, οι μετανάστες προσπαθούν να μπουν σε κάποιο φορτηγό με προορισμό την Ιταλία, με αποτέλεσμα να ακολουθεί κυνηγητό με τους λιμενικούς. Μάλιστα, ορισμένοι δεν δίστασαν ακόμα και να ανέβουν σε πλοίο από την άγκυρα. Πριν από λίγες ημέρες, ένας Αφγανός βρέθηκε στη θάλασσα και θα πνιγόταν αν ένας λιμενικός δεν έπεφτε στο νερό για να τον σώσει. Δεν είναι καθόλου εύκολη η «απόδραση» από το λιμάνι. Μέρες, μήνες σέρνονται στην περιοχή. Κάποιοι μπλέκουν με διαρρήξεις ή ναρκωτικά. Μόλις πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη νεαρός Αφγανός ο οποίος προσπάθησε να δώσει ηρωίνη σε αστυνομικό που προσποιόταν τον οδηγό φορτηγού, για να τον μεταφέρει παράνομα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι κάτοικοι στην παραλιακή ζώνη της Ηρώων Πολυτεχνείου και κυρίως αυτοί που διαμένουν στην οδό Ευρώτα, η οποία βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον άθλιο καταυλισμό. Διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια και ζητούν από τους φορείς να βρεθεί λύση με τους μετανάστες. Οπως ανέφερε στην «Κ» μία από τους κατοίκους, η κ. Λέτα Στάθη - Σταματοπούλου, αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα είναι το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχουν τίποτα απολύτως εναντίον των μεταναστών. «Φοβόμαστε για την υγεία μας και κυρίως για την υγεία των παιδιών μας», τονίζει η κ. Στάθη - Σταματοπούλου, «αφού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών λόγω των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών». Επίσης, οι κατά καιρούς συμπλοκές μεταξύ διαφόρων εθνοτήτων τους δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και προσέχουν ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. «Είμαστε αποκλεισμένοι στα ίδια μας τα σπίτια», δηλώνει η ίδια, ενώ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν παράσχει βοήθεια στους μετανάστες.

Η κατασκευή του Κέντρου Φιλοξενίας κρίνεται ως μία λύση κυρίως για τους μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Ομως, όπως εκτιμάται, η αποτελεσματικότερη λύση στο ζήτημα θα ήταν η ενδυνάμωση των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι, ώστε να σταματήσει η δράση των κυκλωμάτων που ζητούν από 500 έως και 2.500 ευρώ το άτομο για την παράνομη μεταφορά.

  • Παροχή βοήθειας από την εκκλησία και το δήμο

Καθημερινές είναι οι εικόνες με μετανάστες να ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων, μήπως και βρουν κάτι να φάνε. Η τοπική εκκλησία εδώ και χρόνια προσπαθεί με καθημερινή διανομή φαγητού να καλύψει τις ανάγκες, όμως ο αριθμός των μεταναστών μεγαλώνει. Επίσης, ο δήμος Πατρέων διαθέτει το 1,2% του προϋπολογισμού του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Πρόνοιας για την παροχή βοήθειας. Πριν από λίγες ημέρες, η «Αλληλεγγύη» μοίρασε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και πάλι δεν φθάνουν. Κλιμάκια γιατρών πραγματοποιούν επανειλημμένως ελέγχους, αλλά οι μετανάστες δεν εμφανίζονται πάντα πρόθυμοι.

No comments: