Wednesday, November 5, 2008

Λύση για το κλίμα οι ανανεώσιμες

Το είπε οθρά-κοφτά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν: Η κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση που θα χαρακτηρίσει την εποχή που ζούμε και ο κλήρος πέφτει στη σημερινή γενιά να αποκρούσει τις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Μας το υπενθυμίζει ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας στο προλογικό σημείωμα στην πολυσέλιδη έκθεση του WWF: Λύσεις για την κλιματική αλλαγή - όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050. Στην έκθεση της οργάνωσης, την οποία ο επίτροπος χαρακτηρίζει «εποικοδομητική συνεισφορά» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίδεται απάντηση στο ερώτημα: Πώς είναι τεχνικά δυνατό να ικανοποιηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και η ζήτηση ενέργειας που προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών κατά 60% έως 80%.

Στην έκθεση προτάσσεται η λύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γίνεται αναφορά στο ενεργειακό κλιματικό πακέτο μέτρων και πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει μείωση των εκπομπών στο σύνολο της Ε.Ε. κατά 20% σε σχέση με το έτος βάσης 1990. Το WWF θέτει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 67% έως το 2050 σε σχέση με το 1990.

Η Ελλάδα, επισημαίνει ο Ελληνας επίτροπος, είναι χώρα με πολλές γεωγραφικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες. «Για παράδειγμα, τα περισσότερα νησιά της εξαρτώνται από το πετρέλαιο για την ηλεκτροδότησή τους, τη θέρμανσή τους και τις μεταφορές τους, ενώ πλήττονται από σοβαρή λειψυδρία. Η εθνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τη γεωργία. Η χώρα διαθέτει σχεδόν απεριόριστες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, οι οποίες είναι έτοιμες για εκμετάλλευση εδώ και καιρό». Η παρούσα έκθεση, τονίζει ο Σταύρος Δήμας, «δείχνει το μονοπάτι που μπορεί να ακολουθήσει η Ελλάδα για να προβεί στον κατάλληλο σχεδιασμό και έτσι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

No comments: