Friday, November 7, 2008

Θεσμοθετείται το «Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα Μουστού»

Το «Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Μουστού» θεσμοθετείται στην Πελοπόνησσο με υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Στο Πάρκο εντάσσονται οι χερσαίες και οι υδάτινες εκτάσεις των δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Σκιρίτιδας και Απόλλωνος και της κοινότητας Κοσμά του νομού Αρκαδίας, και των δήμων Θεραπνών, Οινούντος και Γερόνθρων και της κοινότητας Καρυών του Ν. Λακωνίας, που χαρακτηρίζονται ως Περιοχή Οικοανάπτυξης.

Το «Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Μουστού» καλύπτει έκταση 1.150.000 στρεμμάτων και όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος και έναν από τους σημαντικότερους της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι στην περιοχή του Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 15 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η παράκτια λίμνη του Μουστού νότια του Άστρους, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά.

Επίσης, στην περιοχή έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί, ως σήμερα, 113 σπάνια φυτά, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως τα τοπικά ενδημικά του Πάρνωνα και ορισμένα σπάνια ασιατικά είδη. Στην περιοχή απαντώνται περίπου 12 είδη θηλαστικών, 53 είδη ορνιθοπανίδας, 2 είδη ιχθυοπανίδας, 20 είδη ερπετών, 6 είδη αμφιβίων και 17 είδη ασπόνδυλων.

«Με τη θεσμοθέτηση του Οικολογικού Πάρκου -σημείωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ- επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία του μοναδικού, για την πολύπλευρη αξία του, οικοσυστήματος της περιοχής όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού, καθώς και τη διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της περιοχής.

No comments: