Friday, November 28, 2008

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: Διατηρητέα, αλλά με υπαρκτούς κινδύνους


Τα σημάδια από τις σφαίρες των μαχών του Δεκέμβρη του '44 αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορικότητας των κτιρίων
Υπέρ της διατήρησης και των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας γνωμοδότησε (27/11) το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γεγονός που αποτελεί νίκη των πολύχρονων αγώνων πλήθους μαζικών φορέων για τη διάσωση αυτού του σημαντικού κομματιού αρχιτεκτονικής και ιστορικής μνήμης, αλλά δεν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κίνδυνοι.

Με τη γνωμοδότηση αυτή, ουσιαστικά, ακυρώνεται η Υπουργική Απόφαση του 2003, η οποία είχε στηριχτεί σε σχετική γνωμοδότηση του ίδιου οργάνου. Το πρόβλημα τώρα είναι αν, πότε και από ποιον θα συντηρηθούν τα κτίρια, που επί δεκαετίες παραμένουν σε άσχημη κατάσταση. Το σοβαρότερο, όμως, είναι, ότι, όπως είπε εκπρόσωπος του Οργανισμού της Αθήνας στη συνεδρίαση, υπάρχει σχέδιο «ανάπλασης» της περιοχής, που δε λαμβάνει υπόψη του τις οκτώ πολυκατοικίες. Επιπλέον, 180 από τα 200 διαμερίσματα έχουν, ήδη, απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο, με στόχο την παραπάνω «ανάπλαση».

Οι δηλωμένες προθέσεις για κατεδάφιση του «κορμού» του συγκροτήματος από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2006 είχαν καταγγελθεί και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Η οποία, σε χτεσινή της ανακοίνωση, εκφράζει την ικανοποίησή της για τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, σημειώνοντας ωστόσο πως αποτελεί «μια πρώτη δικαίωση των αγώνων των συλλογικών φορέων και των κατοίκων, όμως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη».

Προσθέτει ότι τώρα, τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου «πρέπει επιτέλους να κινηθούν στην κατεύθυνση της προστασίας και της αναβάθμισης του συνόλου των προσφυγικών πολυκατοικιών και να σταματήσουν πια κάθε ενέργεια για γκρέμισμα κάποιων από αυτές, στο όνομα, δήθεν, του πράσινου. Αν ειλικρινά θέλουν να δώσουν έναν πνεύμονα πράσινου στην περιοχή, δεν έχουν παρά να μετατρέψουν την περιοχή ανάπλασης στα Κουντουριώτικα σε πάρκο ψηλού και πυκνού πράσινου και να σταματήσουν να δείχνουν ανοχή στους καταπατητές και στους επιχειρηματίες - κερδοσκόπους που προσπαθούν να τσιμεντοποιήσουν κομμάτια της περιοχής».

No comments: