Saturday, December 6, 2008

Χώρες-σαμποτέρ του περιβάλλοντος


Προσπάθειες για να μπει στο περιθώριο η πυρηνική ενέργεια

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Απορρίπτονται όλες οι τροπολογίες που θεωρούσαν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική ή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την έκθεση Φλόρενς για τις κλιματικές αλλαγές, που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν όψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης στο Πόζναν της Πολωνίας (8-12 Δεκεμβρίου), η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε ένα πακέτο προτάσεων στο οποίο:

- Τίθενται πιο φιλόδοξοι στόχοι από αυτούς της Κομισιόν και των κρατών-μελών για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και ζητείται μείωση από 25 έως 40% μέχρι το 2020 και τουλάχιστον 80% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τριπλή κρίση, δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών τονίζοντας: Η αναλογία των ποσών που διατίθενται για τη χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος είναι 300 προς 1!

Αρνητικές βλέπει τις εξελίξεις στο Πόζναν ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, εξηγώντας, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τις Κλιματικές Αλλαγές: Πολωνία και Ιταλία εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ουσιαστική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης θετικών προσπαθειών του Ευρωκοινοβουλίου, όπως η έκθεση Φλόρενς. Συγκεκριμένα, κυβερνήσεις που οι χώρες παραδοσιακά προωθούν την πυρηνική ενέργεια, τη βάζουν στο «τραπέζι» ως μέσο καθαρό για τη μείωση των αερίων.

Εκτιμώ, συνεχίζει, ο Δημήτρης Ιμπραήμ ότι στο Πόζναν ακόμα και η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ομπάμα δεν θα ξεδιπλώσει τα χαρτιά της για το πώς θα συμβάλουν οι ΗΠΑ στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Βέβαιο, πάντως, είναι ότι και η Κίνα αλλά και άλλες χώρες που θέλουν να αναπτυχθούν θα φρενάρουν τις όποιες θετικές εξελίξεις.

Η έκθεση Φλόρενς στο μεταξύ ζητά από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να «διασφαλίσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε πράσινη τεχνολογία και πιο φιλικά προς το περιβάλλον μεταφορικά μέσα».

Τι σημαίνει για την Ελλάδα πράσινη τεχνολογία φαίνεται από μια τοποθέτηση που έκανε ο πατέρας του πρώτου ευρωπαϊκού αιολικού πάρκου στην Κύθνο, Γιάννης Χατζηβασιλειάδης. Μας το μεταφέρει ο δρ Γιάννης Τσιπουρίδης, εκδότης των «Αιολικών νέων»: «Η Βουλγαρία είναι κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ε.Ε. και επιδιώκοντας να επιτύχει τους εθνικούς της στόχους. Ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ περιλαμβάνει διαφανείς διαδικασίες και μηχανισμούς της αγοράς.

»Η διάρκεια ισχύος των τιμών είναι 20 χρόνια για τα αιολικά και 25 για τα φωτοβολταϊκά.

Το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας τούς ήταν χρήσιμο από την άποψη της αποφυγής ορισμένων λαθών και εμποδίων στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, που εμείς όμως εξακολουθούμε να διατηρούμε. Οπως για παράδειγμα: η διαδικασία αδειοδότησης που έχει θεσμοθετηθεί σε 90 ημέρες και στην πράξη είναι 60 με 70, που όμως στην Ελλάδα κρατά 850!»

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση στη χώρα μας.

Στους πίνακες που βλέπετε, προσπαθήσαμε με τη βοήθεια του Δημήτρη Ιμπραήμ να δώσουμε μια σφαιρική εικόνα για τους ρυπαίνοντες, για τις εκδοχές που μπορεί να επικρατήσουν στο Πόζναν για τις κλιματικές αλλαγές.

Στο Σύνταγμα στις 12 θα γίνουν συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις για το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Οσοι πιστοί (που πλέον πρέπει να είστε πολλοί) προσέλθετε. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/12/2008

No comments: