Monday, December 22, 2008

Η δροσερή αμμουδιά του Βερσάτσε...


Την άμμο στο... ψυγείο βάζει ο οίκος Βερσάτσε, προκειμένου να δροσίσει τους ακριβούς λουόμενους στο νέο Palazzo του Versace στο Ντουμπάι.

Σε μια πρωτοποριακά εξωφρενική κίνηση ο οίκος μόδας σε συνεργασία με τη βρετανική κατασκευαστική εταιρεία, Hyder Consulting, αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη «κατεψυγμένη παραλία».

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την πρώτη κλιματιζόμενη παραλία σε όλο τον κόσμο με στόχο να καταπολεμηθεί η ταλαιπωρία της βόλτας στην καυτή άμμο του Ντουμπάι με μέσες θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δίπλα στο νέο ξενοδοχείο Palazzo Versace, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, πρόκειται να κατασκευαστεί μία τεραστίων διαστάσεων πισίνα και ο περιβάλλων χώρος θα καλυφθεί με άμμο. Κάτω από την άμμο θα δημιουργηθεί διευρυμένο δίκτυο αγωγών, το οποίο θα περιέχει ειδικό ψυκτικό υγρό που θα απορροφά τη θερμότητα από την επιφάνεια. Υπάρχει επίσης η προοπτική για εγκατάσταση μεγάλων ανεμιστήρων γύρω από την πισίνα ώστε το δροσερό αεράκι να είναι συνεχές.

Τα σχέδια του οίκου Βερσάτσε ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ολοκληρωνόταν η σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Πόζναν της Πολωνίας. Και όπως ήταν αναμενόμενο εξαγρίωσαν ακτιβιστές, που έφυγαν απογοητευμένοι από τη σύνοδο, ζητώντας μεγαλύτερες δεσμεύσεις για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τις κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος τού Palazzo Versace επιμένει πάντως ότι η κατασκευή και η συντήρηση της δροσερής παραλίας δεν πρόκειται να επιβαρύνει το περιβάλλον. «Πρόκειται για το είδος της πολυτέλειας που επιζητά το τζετ σετ του πλανήτη», δήλωνε χαρακτηριστικά. Περιβαλλοντολόγοι ζητούν ακύρωση των σχεδίων χαρακτηρίζοντας το Ντουμπάι «έναν τεχνητό κόσμο που κανένα ενδιαφέρον δεν έχει για τα ουσιαστικά προβλήματα του πλανήτη».

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: The Times, The Daily Mail), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2008

No comments: