Wednesday, January 28, 2009

Τα μαγικά τερτίπια του καιρού

Ενα από τα ωραιότερα πράγματα σ’ αυτή τη δουλειά είναι η δυνατότητα να γνωρίζεις ανθρώπους παθιασμένους με το αντικείμενό τους, ερωτευμένους με την τέχνη ή την επιστήμη τους και ικανούς να μεταδίδουν αυτά τα συναισθήματα στον εκάστοτε συνομιλητή τους. Τα παραπάνω σκεφτόμαστε πολλοί εδώ στην «Κ» κάθε φορά που, με αφορμή κάποιο «καιρικό τερτίπι», επικοινωνούμε με τον Δημήτρη Ζιακόπουλο, διευθυντή Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Πάντoτε πανέτοιμος για... καταιγίδα ερωτήσεων -κινητή μετεωρολογική εγκυκλοπαίδεια γαρ- στα λόγια του το δελτίο καιρού γίνεται συναρπαστική ιστορία με πρωταγωνιστές χιονιάδες και καύσωνες, φουρτούνες και νηνεμίες. Πάρτε για παράδειγμα τον τίτλο της τριλογίας του, ο πρώτος τόμος της οποίας μόλις κυκλοφόρησε: «Καιρός - Ο γιος της Γης και του Ηλιου»...

Το βιβλίο του

«Επιτέλους στα βιβλιοπωλεία!» «Γίνεται να μην αγοράσουμε το “Ευαγγέλιο” των καιροτρελαμένων;» «Εβγαλε βιβλίο ο Ζιακό!» Κάπως έτσι υποδέχθηκε η -πολυπληθής- κοινότητα των εραστών της μετεωρολογίας, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, την είδηση για την κυκλοφορία τού βιβλίου τού Δημήτρη Ζιακόπουλου. Μα και για τον ίδιο, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Η ιδέα γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια», λέει στην «Κ». «Συνειδητοποίησα ότι όπου κι αν πήγαινα, όποιον κι αν συναντούσα έδειχνε ενδιαφέρον για τον συναρπαστικό κόσμο του καιρού. Η πρώτη σκέψη ήταν να γράψω ένα βιβλίο, ώστε να ενημερωθεί ο απλός πολίτης με εύληπτο τρόπο για τη μετεωρολογία. Αργότερα, το ένιωσα και σαν υποχρέωσή μου. Να μάθει για παράδειγμα ο κόσμος ότι δεν έχουν όλες οι εμπειρικές προγνώσεις, όπως τα μερομήνια, επιστημονική βάση, αλλά και από τη θέση ενός επιχειρησιακού προγνώστη μετεωρολόγου, να μιλήσω για τις κλιματικές αλλαγές, για το κατά πόσο μπορούμε να ελέγξουμε το κλίμα κ.λπ. Καλώς ή κακώς, εμάς μας εμπιστεύεται ο κόσμος, αισθάνεται ότι δεν του λέμε ψέματα. Από μας λοιπόν περιμένουν να πάρουμε θέση για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

Eξαρση ακραίων φαινομένων

Και ποια είναι αυτή; «Οτι την τελευταία δεκαετία τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζουν μεγάλη έξαρση στη χώρα μας και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό είναι τυχαίο». Οχι ότι σαν αιώνιο λάτρη της μετεωρολογίας, αυτό τον... πειράζει ιδιαίτερα. «Ως ερασιτέχνες μετεωρολόγοι πάντα έχουμε μια αδυναμία σε καιρικά φαινόμενα όπως το χιόνι. Ομως με την πάροδο του χρόνου άρχισα να αντιπαθώ και να αγαπώ όλα τα καιρικά φαινόμενα εξίσου. Ή, για να το πω καλύτερα, αντιπαθώ κάθε φαινόμενο που το προβλέπουμε, αλλά δεν βγαίνει! Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι δεν μπορώ ακόμα να καταπνίξω τη γοητεία που μου ασκεί ένας τρομερός χιονιάς. Πρόκειται για την πιο τέλεια διαδικασία αποθήκευσης νερού της Φύσης, μια μεγαλειώδης έκφανση του καιρού, ίσως η κορωνίδα».

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος συνεχίζει να βλέπει τη μαγεία στον καιρό. Φαίνεται άλλωστε και από τον τίτλο που έδωσε στο έργο του. «Ναι, η Γη είναι η “μητέρα” του καιρού με την ατμόσφαιρά της και ο ήλιος κινεί τα νήματα με την ενέργειά του. Είναι όμως πράγματα, όπως η κατανομή ξηράς και θάλασσας ή η περιστροφή της Γης, που ομορφαίνουν αυτό το παιχνίδι του καιρού, που του δίνουν τη συναρπαστικότητα, την πολυπλοκότητα αυτή που σε κάνει να μη θες να το εγκαταλείψεις ποτέ», λέει. «Να γιατί ποτέ δεν θα καταφέρουμε να έχουμε 100% ακρίβεια στις μακροπρόθεσμες προγνώσεις μας - γιατί η συμπεριφορά της Φύσης είναι χαοτική. Μεγάλο εμπόδιο για εμάς, αλλά την ίδια στιγμή και ένα πεδίο δόξης λαμπρό».

  • Της Λινας Γιανναρου, Η Καθημερινή, 28/01/2009

No comments: