Wednesday, January 28, 2009

«Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος του μπετόν και των μιζαδόρων»

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ * ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

  • «Μόνο πράσινο, όχι πάρκινγκ»

Σε συνεχή επιφυλακή βρίσκονται από τη Δευτέρα το πρωί οι κάτοικοι της Κυψέλης, ύστερα από την κοπή των δέντρων στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων από συνεργείο του δήμου, ξημερώματα της ίδιας μέρας. Τα δέντρα ήταν οι παράπλευρες απώλειες... της σύμβασης που έχει υπογράψει ο δήμος με ιδιωτική κοινοπραξία για να κατασκευαστεί στο παρκάκι υπόγειο γκαράζ.

Απογοήτευση διακατέχει τους πολίτες της Κυψέλης για την ενέργεια του Δήμου Αθηναίων. Παιδιά κρατούσαν κλαδιά από τα κομμένα δένδρα στη διάρκεια της πορείας
Οι κάτοικοι αμέσως κινητοποιήθηκαν, μόλις κάποιοι περίοικοι το αντιλήφθηκαν. Αφού πρώτα φύτεψαν (απόγευμα Δευτέρας) 30 δενδρύλλια, ως απάντηση στην ενέργεια του δήμου, έμειναν στο παρκάκι όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν τόσο τα ελάχιστα δέντρα που κατάφεραν να σώσουν ύστερα από δική τους δυναμική παρέμβαση όσο και τα δενδρύλλια που φύτεψαν οι ίδιοι.

Ομως χθες το πρωί τούς περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη... «Γύρω στις 7 το πρωί εμφανίστηκαν όχι μία ούτε 2, αλλά 10 διμοιρίες των ΜΑΤ. Μας έσπρωξαν και μας χτύπησαν. Ομως εμείς δεν υποχωρήσαμε, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε και με ένδικα μέσα να γίνει κανένα γκαράζ στον χώρο. Το πάρκο θα παραμείνει πάρκο, γι' αυτό και ύστερα από μισή ώρα έφυγαν τα ΜΑΤ», είπε στην «Ε» η Μαρίνα Βήχου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων για τη Διάσωση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

Οι κάτοικοι όλη μέρα και χθες προστάτευαν -με βάρδιες- το παρκάκι τους, σε περίπτωση που εμφανιστούν είτε συνεργείο του δήμου είτε αστυνομικές δυνάμεις. Τα μέλη της επιτροπής κατοίκων ανάρτησαν και ένα τεράστιο πανό σε πολυκατοικία μπροστά στο παρκάκι, που έγραφε: «Μόνο πάρκο και πράσινο εδώ, όχι πάρκινγκ και τσιμέντο». Κρατούσαν και πικέτες που έγραφαν: «Το πάρκο για τα παιδιά και όχι για τους μπάτσους και τα χημικά», «Χ. Ακριτίδης, αντιδήμαρχος της ζαρντινιέρας και όχι του πρασίνου», «Λαέ της Λιλιπούπολης σήκωσε πια παντιέρα, με Κακλαμάνη δήμαρχο δεν βλέπεις άσπρη μέρα».

Η απογοήτευση των κατοίκων για την πολιτική του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη εκφράζεται και μέσα από τα λόγια του 61χρονου συνταξιούχου-εκπαιδευτικού Χρήστου Ρουμπάνη, μέλους της κίνησης κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος Κυψέλης: «Λίγη ντροπή δεν αισθάνεται ο δήμαρχος; Εκλέχτηκε από εμάς, τους Αθηναίους πολίτες, για να προσφέρει σε μας, όχι για να εξυπηρετεί τα εργολαβικά συμφέροντα. Ετσι ανταποδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τον τίμησαν με την ψήφο τους; Κόβοντας δέντρα και στερώντας τους το οξυγόνο;», είπε στην «Ε» ο κ. Ρουμπάνης.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το δημαρχείο, που ξεκίνησε γύρω στις 12.30. Το σύνθημα που φώναζαν ήταν: «Νικήτα, Βωβέ και Μπάμπη Κακλαμάνη σάς ένωσε το χρήμα και γίνατε χαρμάνι». Βέβαια, κάποιοι κάτοικοι έμειναν στο παρκάκι για να το φυλάνε!

Στην πρώτη γραμμή της πορείας ήταν παιδιά και μαθητές του 41ου Λυκείου που κρατούσαν κλαδιά από τα κομμένα δένδρα. Ενας 15χρονος μαθητής είχε τοπθετήσει μια τεράστια πικέτα πάνω του που έγραφε: «Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος του μπετόν και των μιζαδόρων».

Φτάνοντας στο δημαρχείο, αντιπροσωπεία των κατοίκων (μαζί με 2 δημοτικούς συμβούλους της Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης και της Ανοιχτής Πόλης και τη βουλευτή του ΚΚΕ Εύα Μελά) έγινε δεκτή από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων, Χρόνη Ακριτίδη. «Ο κ. Ακριτίδης μάς είπε ότι δεν είχε ιδέα για την παρουσία των ΜΑΤ σήμερα το πρωί και όταν το πληροφορήθηκε έδωσε αμέσως εντολή να απομακρυνθούν», μας είπε η κ. Βήχου.

* Την κοπή των δέντρων καταδίκασε με ανακοίνωση που εξέδωσε και η Οικολογική Αθήνα - Δημοτική Παρέμβαση για Βιώσιμη Πόλη.
  • ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

No comments: