Wednesday, January 28, 2009

Πώς παρέκαμψαν την άρνηση για την κοπή των δένδρων


«Οι πυκνοδομημένες περιοχές της Κυψέλης και των Πατησίων δεν έχουν ανάγκη από γκαράζ αλλά από χώρους πρασίνου», δήλωσε στην «Ε» η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου, που μας αποκάλυψε ότι σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το αφανισμένο παρκάκι στη συμβολή της Πατησίων με την Κύπρου λειτουργούν έξι μεγάλα γκαράζ, τα οποία συνήθως είναι μισογεμάτα.

«Είναι μια περιοχή χαμηλών εισοδημάτων και οικονομικών μεταναστών που δεν έχουν να διαθέσουν 150 έως 200 ευρώ τον μήνα για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους», μας εξηγεί και εκφράζει φόβους ότι με αυτά τα δεδομένα η επιχείρηση, που ύστερα από διαγωνισμό ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία του γκαράζ για 30 χρόνια, ευελπιστεί κυρίως στη σοβαρή επιδότηση των 3.000 ευρώ ανά θέση στάθμευσης που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

Για υπόγειες διαδικασίες κάνει λόγο ο Ηλίας Γιαννίρης, από το Παρατηρητήριο ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας και επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που μαζί με την Ελένη Πορτάλιου και άλλους πέντε πολίτες έχουν καταθέσει μήνυση κατά του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη, του αντιδημάρχου Πρασίνου, των αρμόδιων υπηρεσιών και κατά παντός υπευθύνου για το οικολογικό έγκλημα στο παρκάκι της οδού Κύπρου. Εκτός από το έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας που αποκάλυψε χθες η «Ε», μας περιέγραψε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να παρακαμφθεί η κατηγορηματική άρνηση στην κοπή των δένδρων. Από τα στοιχεία που μας έδωσε προκύπτουν τα εξής:

* Το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του δήμου με διαδοχικές απαλλοτριώσεις και αρχικά είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου. Το 1989, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προστέθηκαν και άλλες χρήσεις, όπως παιδική χαρά και κέντρο νεότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση.

* Το 2006, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ιδιωτικό γκαράζ, η δημοτική αρχή προχώρησε τις διαδικασίες για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Απευθύνθηκε, όπως είχε υποχρέωση, στη Διεύθυνση Δασών που απαγόρευσε κατηγορηματικά την κοπή δένδρων, επικαλούμενη το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη δασική νομοθεσία.

* Η δημοτική αρχή επιχείρησε να αποφύγει το «εμπόδιο» και απευθύνθηκε στην πρωτοβάθμια αρχιτεκτονική επιτροπή (ΕΠΑΕ) της Πολεοδομίας. Η υπηρεσία, που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, συμφώνησε με την κοπή των δένδρων, αλλά παρέπεμψε το θέμα λόγω ιδιαιτερότητας στη δευτεροβάθμια επιτροπής που υπάγεται στη νομαρχία. Η τελευταία τον Ιούλιο του 2008, με βάση και το έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας, έκρινε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα δένδρα.

* Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η δημοτική αρχή άρχισε τις... αφαιρέσεις, καταργώντας την προβλεπόμενη καφετέρια. Η τροποποιημένη μελέτη εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ, που είχε αλλάξει σύνθεση και αυτή τη φορά ενέκρινε το θέμα, χωρίς να το παραπέμψει στη δευτεροβάθμια επιτροπή και χωρίς να πάρει υπόψη της την κατηγορηματική απαγόρευση του Δασαρχείου.
  • Χ.ΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

No comments: