Wednesday, January 28, 2009

Παράνομες κατατμήσεις και άδειες - εξπρές για βίλες

ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΝΟ ΛΙΟΣΑΤΙ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ

Παράνομες κατατμήσεις δασικής γης και άδειες που εκδόθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα (!) είναι το κοινό σημείο αναφοράς για εννέα βίλες που «ξεφυτρώνουν» στην τοποθεσία Βορεινό Λιοσάτι των Αφιδνών, βόρεια της Δροσοποπηγής. Πρόκειται για ζώνη όπου, με βάση το διάταγμα του 2007, για την προστασία της Πάρνηθας, δεν επιτρέπεται να χτιστούν κατοικίες.


Με τη ρύθμιση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, η περιοχή εντάσσεται στις ζώνες αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, υπαίθριου αθλητισμού και εκδηλώσεων, όπου όμως μπορεί να κατασκευαστούν αναψυκτήρια, εστιατόρια και περίπτερα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα οι ενδιαφερόμενοι έχουν το περιθώριο να ακολουθήσουν τη δοκιμασμένη μέθοδο του «στρίβειν διά» του αναψυκτηρίου και να χτίσουν 120 τετραγωνικά, αρκεί να διαθέτουν οικόπεδο 20 στρεμμάτων.

Σημείο-κλειδί το ιδιοκτησιακό, για το οποίο μπορεί να μην υπάρχουν χρυσόβουλα αλλά «χοτζέτια» της τουρκοκρατίας. Το έκτασης 4.500 στρεμμάτων τσιφλίκι του Κιαμίλ Μπέη έχει αναγνωριστεί το 1996 με τελεσίδικη απόφαση του πρωτοδικείου της Αθήνας ιδιωτικό δάσος. Είχε καεί το 1980 και στη συνέχεια είχε κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή. Ως τώρα ...φύονται μόνον βίλες. Ανάλογα προβλήματα, με οικοδόμηση και αυθαίρετη κατάτμηση, εντοπίζονται και στην τοποθεσία Ρέρα, ανάμεσα στη Δροσοπηγή και στο Βορεινό Λιοσάτι.

Αρμόδιο για την προστασία της περιοχής, όπως και ολόκληρου του εθνικού δρυμού, είναι το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών όμως το λόγο έχουν η πολεοδομία και το δασαρχείο Καπανδριτίου.

Η υπόθεση για μια από τις εννέα υπό κατασκευή βίλες είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Μάιο με δημοσίευμα του «Κόσμου του Επενδυτή». Ακολούθησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που εντόπισαν και τις υπόλοιπες οικοδομές, προχώρησαν σε διακοπή οικοδομικών εργασιών και παρέπεμψαν τον φάκελο στον εισαγγελέα. Εισηγήθηκαν επίσης προς τις υπηρεσίες της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής την επιβολή προστίμων 80.000 ευρώ για περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού το θέμα των αυθαιρεσιών στις οικοδομές ανήκει στην αρμοδιότητα της πολεοδομίας. Η ουσία είναι ότι πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στο Λεκανοπέδιο, και με διάφορα «παραθυράκια», με τα οποία κάποιοι καταφέρνουν να ξεφεύγουν, «φυτεύουν» πάνω από 1.100 τετραγωνικά μπετόν και προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον.

Με βάση στοιχεία του πορίσματος των επιθεωρητών περιβάλλοντος που έχει στα χέρια της η «Ε», στην πράξη ο δρόμος είναι σχεδόν ανοικτός για την «άλωση» της Πάρνηθας:

**Ολες οι βίλες διαθέτουν οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν από τις αρχές του 2006 έως και τον Ιανουάριο του 2007, περίοδο κατά την οποία δεν είχε εκδοθεί το διάταγμα προστασίας, αλλά ήταν γνωστή η ύπαρξή του όπως και η θέση του ΣτΕ από δημοσιεύματα του Τύπου. Εχει ενδιαφέρον ότι σε αυτές τις «δύσκολες» και εκτός σχεδίου περιοχές, οι άδειες εκδόθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Καταρρίπτοντας όλες τις κριτικές για πολεοδομίες της ταλαιπωρίας, μία από τις άδειες εκδόθηκε μέσα σε οκτώ ημερολογιακές ημέρες! Κατατέθηκε στις 17/5 και χορηγήθηκε στις 25/5! Αλλά και οι άλλες διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα από 10 έως 30 ημέρες.

**Ολες οι ιδιοκτησίες έχουν χαρακτηριστεί «μη υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας», με αποφάσεις αρμόδιων αρχών που εκδόθηκαν την περίοδο 2004-5 και αναφέρουν ότι πρόκειται για αγροτεμάχια.

**Υπάρχει παράνομη κατάτμηση στο αρχικό κτήμα, που αποτελείται από 3.226,47 στρέμματα δάσους και 394 στρέμματα αγροτικής γης. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, στο πόρισμά τους, επισημαίνουν ότι με βάση το διάταγμα του 1979 δημιουργείται πρόβλημα αρτιότητας για γήπεδα μικρότερα των 20 στρεμμάτων.
  • Χ.ΤΖ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009

No comments: