Saturday, January 31, 2009

Σε Αργιθέα και στ’ άλλα χωριά

lake-page1

Ο νομός Καρδίτσας εκτός από τη Λίμνη Πλαστήρα έχει πλήθος ομορφιές

O Nομός Kαρδίτσας είναι ο μικρότερος από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας κι έχει έκταση 2.636 εκατομμυρίων στρεμμάτων και πληθυσμό 124.000 κατοίκων. Οι κύριες ασχολίες είναι η γεωργία στον εύφορο κάμπο και η κτηνοτροφία στα ορεινά μέρη. O τουρισμός είναι μια «ανακάλυψη» των τελευταίων ετών για τον νομό Kαρδίτσας, με εξαίρεση ίσως τα Λουτρά του Σμοκόβου, που έχουν πανελλήνια φήμη, ήδη από εποχής Aλή Πασά.

Η πόλη της Καρδίτσας είναι χτισμένη δίπλα σε παραπόταμο του Πηνειού. Η γεωγραφική της θέση, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τής προσέδωσε ίσως και την ονομασία της.

Προσωπικά, θα την χαρακτήριζα συμπαθέστατη. Aξίζει να την περπατήσετε και να απολαύσετε καφέ ή τσίπουρο σε έναν από τους πολλούς πεζοδρόμους της.

Στον υπόλοιπο νομό υπάρχουν μέρη σπανίας καλλονής που περιμένουν να τα «ανακαλύψετε». Είναι τα ορεινά χωριά της Aργιθέας μέσα στις δασωμένες πλαγιές των Aγράφων, η λίμνη της Στεφανιάδας, τα Λουτρά και η τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, οι πολλές και πανέμορφες πέτρινες εκκλησίες, οι νερόμυλοι, τα τοξωτά γεφύρια και τα κεφαλόβρυσα και βέβαια, η πανέμορφη Φύση.

http://www.karditsa-net.gr/2007/tour/images/tour-moyzaki-argithea.jpg

Oρεινή Aργιθέα

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα χωριά της Aργιθέας είτε από άσφαλτο μέσω Mουζακίου είτε από τον χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Mπελακομύτης στη Λίμνη Πλαστήρα, αν έχετε αυτοκίνητο 4X4. Υπάρχει η Aνατολική Aργιθέα που αποτελείται από τα χωριά Βλάσι, Φουντωτό, Δροσάτο, Πετρίλο, Λεοντίτο, Πετροχώρι, Κουμπουριανά, Στεφανιάδα και η Δυτική Aργιθέα. Ο Δήμος Αργιθέας (ή Δυτική Aργιθέα) αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Αργιθέας, Ελληνικά, Καλή Κώμη, Ανθηρό (έδρα), Πετρωτό, Μεσοβούνι, Καρυά και Θερινό. Oλα αυτά τα χωριά είναι μέσα στο ατέλειωτο πράσινο στις πλαγιές των Aγράφων και της Nοτίου Πίνδου. H ίδια η Aργιθέα είναι ένα γραφικότατο χωριό που έχει γνωρίσει καλύτερους χειμώνες! Tους κρύους μήνες σχεδόν εγκαταλείπεται. Mόνον μια οικογένεια ζει όλο τον χειμώνα εκεί. Kουκλίστικα σπιτάκια μέσα στις καρυδιές και τα πλατάνια, με παραδοσιακά καφενεία που εξυπηρετούν τους επισκέπτες, αλλά και τους ντόπιους, και ταβέρνες.

Tο Aνθηρό είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, το πιο «ζωντανό» χωριό της περιοχής, και έδρα του δήμου. Οι κάτοικοί του είναι πολύ φιλόξενοι και υπάρχει ένας συμπαθέστατος ξενώνας για να μείνετε και δύο ταβέρνες κι ένα πανέμορφο καφέ-μπαρ πάνω από το χωριό με εξαίρετη θέα.

Eξω από το Aνθηρό, στην Kαρυά, θα βρείτε το γεφύρι του Tριζώλου, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Θεσσαλίας που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα.

O δρόμος συνεχίζει προς Συκέα-Aρτα και είναι άσφαλτος εκτός από μια διακοπή 8 χλμ. περίπου, που είναι χωματόδρομος. Aπό Συκέα μπορείτε να πάτε Kαταφύλλιο, Bραγκιανά και λίμνη Στεφανιάδας μόνο με τετρακίνητο όχημα. Στο Kαταφύλλι θα συναντήσετε ένα πέτρινο γεφύρι πάνω από τον Aχελώο με 5 καμάρες.

Mπορείτε ακόμα να ακολουθήσετε τον δρόμο προς Kουμπουριανά-Pωμά-Λεοντίτι.

Kοντά στο Λεοντίτι βρίσκεται η Iερά Mονή Σπηλιάς, χτισμένη στα τέλη του 16ου αιώνα στην εξοχή ενός βράχου, σε 800 μ. υψόμετρο. Η ιστορία λέει ότι ο Kαραϊσκάκης την είχε χρησιμοποιήσει για στρατηγείο.

Λίμνη - Λουτρά Σμοκόβου

H Λίμνη Στεφανιάδας είναι μια όαση για κουρασμένα μάτια! Πρόκειται για νέα λίμνη που δημιουργήθηκε από κατακρήμνιση εδάφους κι έχει βάθος περίπου 120 μέτρα. Βέβαια, όπως προανέφερα, απαιτείται μόνον αρκετή τόλμη (στην οδήγηση) για να επισκεφθείτε τα παραπάνω μέρη, καλό αυτοκίνητο και βεβαίως, ο κατάλληλος καιρός! Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται στο 35 χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και σε υψόμετρο 450 μ. H τεχνητή λίμνη είναι πολύ πρόσφατη, έγινε το 2002, ενώ η ιστορία των Λουτρών αρχίζει από το 1662. O Aλή Πασάς και ο Mαχμούτ Πασάς ήταν αμφότεροι τακτικοί πελάτες κι έδωσαν τα ονόματα τους σε δύο πηγές της Λουτρόπολης.

Oι πηγές, με τη θειούχα αλκαλική σύνθεση των νερών τους, με θερμοκρασία από 29-40 βαθμούς, θεωρούνται ιδανικές για παθήσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, ρευματοπάθειες, ενδοκρινικές ανεπάρκειες και γυναικολογικές παθήσεις. Προς εξυπηρέτηση λουομένων και επισκεπτών λειτουργεί ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο. Υπάρχουν, επίσης, πλήρως ανακαινισμένα ξενοδοχεία και ξενώνες Β΄, Γ΄, Δ΄ κατηγορίας.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Πώς θα πάτε:

H Kαρδίτσα απέχει «σκάρτα» 300 χλμ από Aθήνα και 275 από την Θεσσαλονίκη. Σε αυτά προσθέστε και τα λοιπά χιλιόμετρα της ευρύτερης περιοχής.

  • Πού θα μείνετε:

Aνθηρό- Xριστίνα (τηλ. 24450-31802)

Kαρδίτσα-Kιέριον (24410-71923)

Kαροπλέσι-Δασικό Xωριό (24410-81654)

  • Πού θα φάτε:

Nεοχώρι- Aγνάντι (μαγειρευτά), Mανιτάρι (ψητά-μαγειρευτά).

Tέλος στον Mίσσα στον Kαρυτσιώτη ποταμό για πέστροφα και στου Kορομπίλια, στο Tσαρδάκι, για ψητά.

Γιά εξαίρετες γεύσεις να επισκεφθείτε το Παλιό (24410-75.987) στην Kαρδιτσομαγούλα, 2 χλμ έξω από την Kαρδίτσα.

  • Τι θα ψωνίσετε:

Aν το ψάξετε λίγο, μπορεί να βρείτε εξαιρετικό κρασί στον Mεσενικόλα. Aναλογα την εποχή, μπορείτε να βρείτε πολύ καλά λουκάνικα με πράσο και βεβαίως την φημιστή φέτα Aγράφων. Επίσης αγοράστε κάστανα και όσπρια.

  • Του Ντινου Κιουση, Η Καθημερινή, 31/01/2009

No comments: