Tuesday, February 3, 2009

Νικήτας Κακλαμάνης: Αμετανόητα τσιμεντοδήμαρχος

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ * Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ


Τα πυρά σύσσωμης της δημοτικής αντιπολίτευσης αλλά και εκατοντάδων κατοίκων της Κυψέλης που είχαν περικυκλώσει το δημαρχείο, δέχθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για την απόφαση της δημοτικής αρχής να κόψει με τη συνδρομή των ΜΑΤ τα δέντρα στο παρκάκι «Λέλας Καραγιάννη» της οδού Κύπρου, προκειμένου να κατασκευαστεί από ιδιωτική κοινοπραξία υπόγειο πάρκινγκ.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στον κ. Κακλαμάνη «περιφρονητική στάση έναντι των κατοίκων», «αυταρχισμό και χρήση των δυνάμεων καταστολής».

Με την έναρξη της συζήτησης οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα της κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ, σημειώνοντας ότι στη θέση των 12 μεγάλων πεύκων που κόπηκαν και των 11 φοινίκων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στου Γουδή, θα δημιουργηθεί χώρος υψηλού πρασίνου με την τοποθέτηση 157 μεγάλων δέντρων.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι της επιτροπής κατοίκων για τη σωτηρία του πάρκου Μαρ. Βήχου και Β. Καραγιάννη, που έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αμφισβήτησαν αυτή τη δυνατότητα, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον να φυτευτούν μεγάλα δέντρα σε τσιμεντόπλακα 22 εκατοστών.

Η Μαρ. Βήχου πρόσθεσε μάλιστα ότι οι προβλεπόμενες αρχικά 250 θέσεις πάρκινγκ μειώθηκαν σε 184, γιατί για κάτω από 200 θέσεις (σύμφωνα με τον νόμο) δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε η κ. Βήχου στην κρατική τηλεόραση, ότι «πίσω από την όλη υπόθεση κρύβονται οικονομικά συμφέροντα και μίζες», την κάλεσε να κατονομάσει «ποιοι πήραν μίζες».

«Αυτή είναι η πεποίθηση των κατοίκων», απάντησε η Μαρ. Βήχου και ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι ο δήμος θα υποβάλει μήνυση εναντίον της.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, επικεφαλής της παράταξης «Η Αθήνα Αλλά-Ζει», αφού καταδίκασε την προσπάθεια των συγκεντρωθέντων κατοίκων να σπάσουν την πίσω πόρτα του δημαρχείου και να εισέλθουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το παιχνίδι κλέφτες κι αστυνόμοι είναι επικίνδυνο και πρέπει να σταματήσει».

Ο Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «περιφονητική» έναντι των κατοίκων τη στάση του δήμου τη μέρα που κόπηκαν τα δέντρα, προσθέτοντας ότι «έβαλε φωτιά στην περιοχή».

Επισημαίνοντας ότι η σύμβαση με την ιδιωτική κοινοπραξία δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο, πρότεινε συγκεκριμένα: «Να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες, να αναθεωρηθεί η σύμβαση και αν δεν μπορεί να υπάρξει υψηλό πράσινο, να αναζητηθούν άλλοι χώροι πάρκινγκ».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη, είπε χαρακτηριστικά: «Είστε ο δήμαρχος που θα μείνει στην Ιστορία ως αυτός που μισεί το πράσινο και προτιμά το τσιμέντο... Κρίνεστε για την αυταρχική πολιτική και την καταστολή... Είστε δήμαρχος με πολλά λόγια και ελάχιστα έργα... Πήγατε νύχτα σαν τους κλέφτες να κόψετε την ανάσα των κατοίκων της Κυψέλης...».

Ο Αλ. Τσίπρας καταλήγοντας υπογράμμισε: «Είστε έκπτωτος ηθικά και πολιτικά στη συνείδηση των Αθηναίων πολιτών... Ή αλλάξτε στρατηγική ή παραιτηθείτε τιμίως...».

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Στ. Λάμπρου υποστήριξε ότι «η δημόσια γη πρέπει να διαχειρίζεται υπέρ των δημοτών και τα πάρκινγκ πρέπει να είναι δημόσια, δωρεάν, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «γι' αυτόν τον λόγο έχουμε ταχθεί κατά της διπλής ανάπλασης».

Ο Στ. Λάμπρου υπογράμμισε ακόμη ότι «ο αυταρχισμός που επιδείχθηκε με τη χρήση των ΜΑΤ και η στάση της δημοτικής αρχής έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα...».

Για «βανδαλισμούς εναντίον της ιστορίας της Αθήνας» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, τονίζοντας συγκεκριμένα: «...Βεβαίως δεν ήταν κανένας κάτοικος της Κυψέλης που έσπασε πόρτες, έριξε πέτρες στα παράθυρα του δημαρχείου και βανδάλισε την ιστορία της πόλης...

...Είμαι περήφανος για τη στάση μου έναντι των κουκουλοφόρων και όποιοι τους γουστάρουν, ας τους κάνουν παρέα».

Για την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων της Κυψέλης στο παρκάκι της οδού Κύπρου, ο κ. Κακλαμάνης ισχυρίστηκε ότι δεν κάλεσε ο ίδιος τα ΜΑΤ, αλλά αυτό έγινε με εντολή του εισαγγελέα.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο οποίος τον κάλεσε να παραιτηθεί, δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος και ο λαός της Αθήνας θα αποφασίσει. *
  • Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/02/2009

2 comments:

TreloKouneli Rules said...

Θεωρώ πολύ άδικο τον πόλεμο που δέχεται ο Δήμαρχος Αθηναίων, αλλα μάλλον αυτό οφείλετε στην ελλειπή ενημέρωση των πολιτών ...Ο Κακλαμάνης προσφέρει έργο, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το απαξιώσουν και να το εκμηδενίσουν...
Ας θυμηθούμε μερικα απο τα έργα επί Κακλαμάνη ....

1. Ελαιώνας : φύτευση 300 Ελιών απο παιδιά

2. Πλατεία αυδή : Ανάπλαση της πλατείας και δενδροφύτευση

3. Καπάψ : φύτευση 241 δένδρων, 1.910 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 6.000 τ.μ.

4. Συγγρου - Φιχ : φύτευση 63 δένδρων, 835 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 1.200 τ.μ

5. Σεράφειο Κολυμβητήριο : φύτευση 63 δένδρων, 197 θάμνων και χλοοτάπητα 3.200 τ.μ

6. Πλατεία Κεραμεικού : φύτευση 20 δένδρων, 653 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 2.100 τ.μ.

7. Παρκάκι Αδριανού : φύτευση 12 δένδρων, 195 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 700 τ.μ.

8. Φωκά - Σιγαναίου- Σιτάκη : φύτευση 21 δένδρων και χλοοτάπητα έκτασης 400 τ.μ.

9. Αγλαονίκης - Επέκταση Πλατείας Λεύκας : φύτευση 15 δένδρων, 6 θάμνων και χλοοτάπητα έκτασης 250τ.μ.

Από 1-1-2007 έως 31-5-2008 φυτεύτηκαν 6.236 δένδρα και 61.366 θάμνοι

Αυτα δεν μετράνε ??? Μόνο τα δένδρα της Πατησίων είναι κανονικά ???
Άλλωστε θα μεταφυτευτούν , με επιπλέον 110 δένδρα....
Ας σταματήσουμε να λιθοβολούμε ανθρώπους που προσφέρουν, και ας σταθούμε στο πλευρό τους για ένα αύριο πιο πράσινο...

Σωτήρης said...

Το μεγάλο λάθος κατά τη γνώμη μου είναι το αντίθετο από αυτό που κατηγορείται ο Κακλαμάνης. Δεν είναι ΑΡΚΕΤΑ επικοινωνιακός, στην ουσία τουλάχιστον. Αλλιώς θα γνώριζαν οι περισσότεροι τουλάχιστον (γιατί πάντα υπάρχουν οι γνωστοί «κακοπροαίρετοι») τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ γεγονότα και δεν θα ακούγονταν οι απίστευτες ανακρίβειες και κοτσάνες των τελευταίων ημερών. Και εξηγούμαι:
Η ιστορία με το πάρκινγκ στην Κύπρου ξεκίνησε ουσιαστικά τη δεκαετία
του 80 όταν ο χώρος χαρακτηρίστηκε με προεδρικό διάταγμα ως «υπόγειος
σταθμός αυτοκινήτων τριών επιπέδων». Ο Δήμος όντως αγόρασε το χώρο το 1989 με αποκλειστικό σκοπό να φτιάξει υπόγειο πάρκινγκ. Κοινώς ΔΕΝ είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου όπως ειπώθηκε!
Για να προχωρήσει το έργο - υπόγειο πάρκινγκ και δημιουργία νέου πάρκου από
πάνω - αποφασίστηκε να κοπούν αναγκαστικά 12 δέντρα, να παραμείνουν
κάποια ενώ τα υπόλοιπα (40 περίπου) μαζί με τους θάμνους να μεταφυτευτούν στο φυτώριο του Δήμου. Τo βάθος του εδάφους που θα κυμαίνεται όντως από 1,50 έως 2,50 μ. είναι σύμφωνα με φυτοτεχνική μελέτη αρκετό για να στηρίξει τα
δέντρα που έχουν επιλεγεί (κυπαρίσσια, χαρουπιές, ελιές κτλ) τα οποία
θα είναι υπερπολλαπλάσια από αυτά που υπήρχαν. Αρα ΔΕΝ τίθεται θέμα
υποβάθμισης του περιβάλλοντος αλλά αναβάθμισης!
Όσοι επίσης θέλουν μπορούν να βρουν ότι έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Εδώ να σημειώσω ότι, παρά τα όσα άσχετα ακούγονται, το Δασαρχείο δεν έχει καμιά απολύτως αρμοδιότητα σε χώρους αστικού πρασίνου που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως πάρκα και άλση.
Με αυτά και με αυτά να πω ότι δεν έχω καμία αντίρηση με τις όποιες αντιρήσεις αρκεί να βασίζονται στην αλήθεια και όχι στα εσκεμμένα παραπλανητικά φούμαρα που κρύβουν άλλα από πίσω..