Monday, February 23, 2009

Η μεγάλη «φυγή» των πληθυσμών




Αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύντομα εκατοντάδες εκατομμύρια κάτοικοι της Γης θα χρειαστεί να μετακινηθούν και θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν γενικευμένο πόλεμο.
Την προειδοποίηση απηύθυνε ο πρώην επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας και ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες του είδους του, ο λόρδος Νίκολας Στερν.

Ο Στερν δεν θέλησε να ντυθεί το ρόλο της Κασσάνδρας. Οι επισημάνσεις του για τον πιθανό αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην πραγματική ζωή των ανθρώπων διατυπώθηκαν με στόχο να γίνει επίσης κατανοητό ότι υπάρχει τρόπος να προλάβουμε το μεγάλο κακό του «γενικευμένου παγκόσμιου πολέμου». «Αν οι κυβερνήσεις δράσουν με τρόπο υπεύθυνο, ώς το 2050 θα έχουν επιτύχει να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και να διαθέτουν μεταφορικά μέσα δίχως τη χρήση άνθρακα, βασιζόμενοι στην ενέργεια του Ηλιου, του ανέμου και άλλων πηγών που δεν θα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα». Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε ο Στερν, η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του 21ου αιώνα, ενώ αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και οι εκπομπές αερίων συνεχιστούν, οι κλιματικές αλλαγές και η άνοδος της στάθμης των υδάτων θα είναι «καταστροφικές». Οι διαπραγματεύσεις στις οποίες αναφερόταν είναι αυτές που διεξάγονται σε διάφορα επίπεδα εν όψει της συνόδου της Κοπεγχάγης για το κλίμα, υπό τον ΟΗΕ, που θα γίνει το Δεκέμβριο. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο όταν εκπνεύσει η ισχύς του, το 2012.
  • Μαζική μετακίνηση
Εξηγώντας τις πιθανές «καταστροφικές» συνέπειες, ο λόρδος Στερν είπε όταν αν δε ληφθούν μέτρα και η θερμοκρασία αυξηθεί «κατά 4,5 ή 6 βαθμούς Κελσίου, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, ίσως και δισεκατομμύρια, θα πρέπει να μετακινηθούν μαζικά». Και αυτό θα σημαίνει γενικευμένη σύρραξη, «διότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει ο κόσμος να διαχειριστεί μια τέτοια μετακίνηση στο χρόνο που θα εκδηλωθεί».

Ο Στερν έκανε τις δηλώσεις από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου συγκεντρώθηκε μια ομάδα επιλέκτων -επιστήμονες, υπουργοί Περιβάλλοντος και διαπραγματευτές για το κλίμα από 16 χώρες- καθ' οδόν προς την Ανταρκτική, όπου μεταβαίνουν για να δουν από πρώτο χέρι πώς η υψηλή θερμοκρασία του πλανήτη λιώνει τους πάγους και ανεβάζει τη στάθμη των υδάτων των ωκεανών. Η αναχώρηση της αποστολής της Ανταρκτικής όμως καθυστέρησε δύο ημέρες λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στη νοτιότερη ήπειρο της Γης.


Ε.ΒΑΤ. (Πηγή: Ασ. Πρες), ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/02/2009

No comments: