Saturday, February 21, 2009

Προορισμός η γεύση

Ενας διαφορετικός τουριστικός «χάρτης» με το... πιρούνι στο χέρι!

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραλίες σε όλες τις αποχρώσεις του μπλέ και του πράσινου, ήλιος, δασωμένα βουνά, νερά τρεχούμενα, γραφικότατα χωριά, μνημεία είτε των ανθρώπων είτε της Φύσης είναι και.. .γεύσεις. Το κείμενο αυτό είναι ένας πρωτόλειος οδηγός για λιχούδηδες, δηλαδή διάφορα τοπικά ή μη προϊόντα με εξαίρετη γεύση. Ετσι αν περάσετε από τα μέρη τους ξέρετε τι να αγοράσετε!

  • Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Αρχίζοντας από τον μακρινό Εβρο σας προτείνω καβουρμά πού μπορείτε να αγοράσετε στο Σουφλί από το κρεοπωλείο του κ. Τιάκα. Αν πάτε Σαμοθράκη να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το τυροκομείο του Bασίλη Παπανικολάου στις Mακριλιές για το κασκαβάλι, τη γραβιέρα και τη μυζήθρα του.

Στην Ξάνθη να αγοράσετε καριόκες από το ζαχαροπλαστείο «Το κάτι Αλλο». Στη Δράμα θα βρείτε έναν πολύ καλό πικάντικο παστουρμά στο αλλαντοποιείο Γαλέντζου-Γατίδη στην έξοδο της πόλης προς Νευροκόπι, ενώ στην αλλαντοποιία SARY θα βρείτε εξαιρετικό ζαμπόν και καλά λουκάνικα. Τέλος, από την Καβάλα σας συνιστώ ενθέρμως κουραμπιέδες Ιωσηφίδη από τη Νέα Καρβάλη και ιταλικά τυριά (σκαρμότσα, προβοβολόνε, μοτσαρέλα κ.λπ.) από τη βιοτεχνία του Ρόκο Γκαζέλα στην είσοδο της Καβάλας

Αν περάσετε από τη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής κάντε μια στάση για να αγοράσετε τα βιολογικά «ντολμαδάκια της Μαριάννας» της οικογενείας Καζάκη.

Οι Σέρρες φημίζονται για τις μπουγάτσες και τους ακανέδες τους. Για τις μεν πρώτες δεν έχω βρει κακό μπουγατσοπωλείο στην πόλη. Για τους δεύτερους σας συνιστώ του Ρούμπου. Στην Κερκίνη θα βρείτε βουβαλίσιο καβουρμά, κρέας, βούτυρο και γάλα.Το βουβαλίσιο γάλα είναι το πιο παχύ που υπάρχει, αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Ολα τα καλά είναι παχυντικά!

Στην Ηρακλειά σας συνιστώ ενθέρμως τα περίφημα λουκάνικα Τζουμαγιάς που είναι λεπτά με βοδινό κρέας και θα τα βρείτε στο κρεοπωλείο του κ. Κοκόση.

  • Υπόλοιπη Μακεδονία

Από τις Σέρρες τώρα πάμε στην Πιερία όπου στο χωριό Εξοχή (10 χλμ. από Κατερίνη) είναι η φάρμα Φωτιάδη με προϊόντα από αγριογούρουνο και ελάφι. Απαξάπαντα ανεξαιρέτως εξαίρετα!

Από την Κατερίνη στην ευχάριστη έκπληξη που λέγεται Κιλκίς όπου πάμε στο Παλαιό Γυναικόκαστρο για να αγοράσουμε λουκάνικα από το κρεοπωλείο του Iορδάνη Γκοτζίδη. Μετά θα πάμε στη Γουμένισσα και συγκεκριμένα στη Γρίβα (3 χλμ. έξω από τη Γουμένισσα) για τα πολύ καλά γλυκά στις Γουμένισσες μια μικρή οικοτεχνία με πολύ καλή ποιότητα. Εκτός από τα γλυκά (το κάστανο είναι άπαιχτο) υπάρχουν λικέρ, αλλά και αλμυρές λιχουδιές όπως η έξοχη μελιτζανοσαλάτα και οι «ντοματοπιπερνιές».

  • Ηπειρος - Στ. Ελλάδα

Στην Ηπειρο θα επισκεφθούμε οπωσδήποτε το τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ για τα ιδιαίτερα τυριά του. Κατεβαίνοντας νοτιότερα επιβάλλεται μια στάση στον Προυσό Ευρυτανίας στο αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Ενας «παράδεισος» φτιαγμένος από προσούτο, σπεκ, λουκάνικα και σαλάμια φυσικής ωρίμασης, μπέικον και άλλα πολλά και υπέροχα.

Από την Ευρυτανία στη Φθιώτιδα για μια στάση στη Μακρακώμη στο τυροκομείο Ρούμελη των αδελφών Παπακωνσταντίνου για τυριά και ό,τι γαλακτοκομικό, το ένα καλύτερο από το άλλο. Κατσικίσιο γάλα, φέτα βαρελίσια, ανθότυρο φρέσκο και παλαιωμένο, γραβιέρα, γαλλικής «τεχνοτροπίας» σεβρ κ.ά. Θα εξαιρέσω μόνον το ρυζόγαλο επειδή του βάζουν βανίλια. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Υπάτη γνωστή για τα Λουτρά και τους κουραμπιέδες της.

  • Πελοπόννησος

Κάτω, στην Παλαιά Ελλάδα (εννοώ την Πελοπόννησο) θα κάνουμε δύο υποχρεωτικές στάσεις. Η πρώτη είναι στην Καλαμάτα για μοσχοβολιστά λουκάνικα πορτοκαλιού από τον κ. Οικονομάκο κοντά στην κεντρική αγορά. Η άλλη είναι στο Καστόρειο Λακωνίας, λίγο έξω από την Σπάρτη, στην Φάρμα Γεροντίδη για καπνιστό οξύρυγχο, πέστροφα και σολωμό.

  • Νησιά

Στα νησιά δεν έχω βρει πολλά πράγματα. Στην Τήνο θα πάρετε την καλύτερη λούζα του αρχιπελάγους από το «Ευ Ζειν». Στην Κάλυμνο θα βρείτε πολύ καλά τυριά στο τυροκομείο της Θεοδώρας Kουκουβά στο χωριό Aργος. Στους Φούρνους θα γευτείτε ίσως το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στο καφε-ζαχαροπλαστείο της κ. Πάτρας. Στη Λήμνο θα βρείτε τα εξαιρετα αλίπαστα από τη βιοτεχνία Κουταλιανός έξω από τη Νέα Κούταλη.

Σας εύχομαι ολόψυχα να κρατήσετε τη σιλουέτα σας!

  • Και εστιατόρια ανά την Ελλάδα

Μιας και μιλάμε για φαγητό, τα παρακάτω εστιατόρια της ελληνικής επαρχίας, είναι αυτά που θεωρώ μοναδικά και αν τα επισκεφθείτε αλημόνητα γιατί περιποιούν τιμή στην ελληνική γαστρονομία. Στο χωριό Φλαμουριά έξω από την Εδεσσα, το «Πέτρινο». Στο Ξινό Νερό Φλώρινας, ο «Κοντοσώρος». Στην Καρδιτσομαγούλα, έξω από την Καρδίτσα το «Παλιό». Στην Παναγία Αρκαδίας, έξω από τη Δημητσάνα, η «Ζέρζοβα». Στην κοσμική Μύκονο το «El Greco» στο νέο λιμάνι. Τέλος ο «Κρητικός» στις Καλύβες Χανίων.

  • Του Ντινου Kιουση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/02/2009

No comments: