Saturday, February 28, 2009

Πολυκατοικίες και στο Πήλιο!!!

  • Η μεγάλη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία έχει γεμίσει τα πηλιορείτικα χωριά με οριζόντιες πολυκατοικίες, «παραδοσιακού τύπου». Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ζητούν τοπικοί παράγοντες και φορείς, ώστε να σταματήσει η υπερδόμηση που καταστρέφει το τοπίο και υποβαθμίζει την περιοχή.
Αναρχη δόμηση στο Πήλιο
Εκατοντάδες νέες άδειες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών

Την αλλαγή -επί τω αυστηροτέρω- του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τους όρους δόμησης του Πηλίου ζητούν αυτοδιοικητικοί και επιστημονικοί φορείς της περιοχής, προκειμένου να σταματήσει η άναρχη δόμηση και η υπερδόμηση στο βουνό των Κενταύρων. Με αυτό τον τρόπο, όπως όλοι υποστηρίζουν, καταστρέφεται το φυσικό τοπίο και απαξιώνεται η παραδοσιακή αρχιτεκτονική εικόνα των οικισμών του Πηλίου.

Οπως είναι φανερό -εκ του αποτελέσματος- το εν ισχύ (αλλά και μονίμως παραβιαζόμενο από εργολάβους και συντεχνίες) Προεδρικό Διάταγμα του 1980 έχει πλέον ξεπεραστεί.

Το Πήλιο είναι γεμάτο με παλιά μοναστήρια του 14ου και 15ου αιώνα, αλλά και υπέροχους οικισμούς, φτιαγμένους από το αλάνθαστο ένστικτο αυτοδίδακτων μαστόρων. Η μεγάλη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία και τουριστική εκμετάλλευση είχε ως αποτέλεσμα τα Πηλιορείτικα χωριά να αλλοιώνονται από την επιδρομή των... οριζόντιων πολυκατοικιών.

Μόνο το 2006 εξεδόθησαν 334 οικοδομικές άδειες, εκ των οποίων το 20% αφορούσε οικοδομικά συγκροτήματα. Η μεγαλύτερη κατασκευαστική -οικιστική τάση κατεγράφη στην Πορταριά, όπου προβλέπεται συνολικά να χτιστούν οικήματα 6.467 τ.μ. Ακολούθησε η Κορώπη με 4.608 τ.μ., ο Ανω Βόλος με 4.097 τ.μ., τα Πλατανίδια με 4.051 τ.μ., η Αγριά με 3.697 και το Μούρεσι με 2.758 τ.μ. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης οκτώ ξενοδοχεία στην Πορταριά. Το μόνο «εργαλείο» προστασίας στην περιοχή είναι το Προεδρικό Διάταγμα του 1980, το οποίο το μόνο που διασφαλίζει είναι οι όροι δόμησης εντός των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου.

Οπως εξηγεί ο κ. Ηλίας Μπεριάτος, καθηγητής Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «το βουνό καταστρατηγείται συστηματικά». Οι εικονικές κατατμήσεις μεγάλων οικοπέδων για αύξηση της εκμετάλλευσης, η εν σειρά τοποθέτηση των κατοικιών (για να έχουν όλα την ίδια ακριβώς θέα), που παραπέμπει σε... κλώνο πόλης, υπονομεύουν την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών. Ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας έχει ξεκινήσει δημόσιο διάλογο για το θέμα. «Δημιουργήσαμε», λέει στην «Κ», «Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου που ελέγχει και εγκρίνει τις μελέτες των οικοδομικών αδειών».

«Μπορεί οι προθέσεις του νομάρχη να είναι καλές, αλλά δεν είναι αρκετές», τονίζει ο κ. Μπεριάτος, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται να οριοθετηθεί ζώνη προστασίας κυρίως στο Ανατ. Πήλιο. Στις υπόλοιπες περιοχές, να υπάρξει περιορισμός της δόμησης και να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση».

  • Της Εφης Xατζηιωαννιδου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/02/2009

No comments: