Saturday, March 21, 2009

Υδάτινος Κόσμος στο μέλλον η Γη

Αργό αλλά σταθερό το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής σύμφωνα με νέες έρευνες.
  • Σε έναν «Υδάτινο Κόσμο» αντίστοιχο αυτού που εμφανιζόταν στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 1995 θα μετατραπεί στο μέλλον ο πλανήτης μας σύμφωνα με δύο έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature».
  • Οι εν λόγω μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, είχαν να κάνουν με το ιστορικό τήξης των πάγων της Ανταρκτικής: όπως έδειξαν σχετικές μετρήσεις, 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν, η αποκόλληση και σταδιακή τήξη μεγάλου τμήματος του δυτικού παγετώνα της Ανταρκτικής οδήγησε σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 16 πόδια (περίπου 4 μέτρα), προκαλώντας καταλυτικές αλλαγές στον πλανήτη. Η αποκόλληση αυτή προκλήθηκε από εμφάνιση θερμών ρευμάτων στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, τα οποία αργά αλλά σταθερά κέρδισαν τη μάχη με τους παγετώνες. Όπως δήλωσε ο Tιμ Νέις, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ανταρκτικής του Πανεπιστημίου Βικτώρια της Ν. Ζηλανδίας: «Αυτά που βλέπουμε στο παρελθόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει ξανά απώλεια τμημάτων του δυτικού παγετώνα».
  • Η αποκόλληση παγόβουνων από τη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια - ωστόσο, σύμφωνα με τις έρευνες που εμφανίστηκαν στο «Nature», αυτό δεν είναι τίποτα σε σχέση με το μαζικό λιώσιμο πάγων που αναμένεται στο μέλλον. Εξάλλου, κάποιες από τις ενδείξεις που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή των συμπερασμάτων των ερευνών έδειξαν έναν «κύκλο», όπου μεγάλα τμήματα του ανταρκτικού πάγου αποκολλώνται και λιώνουν ανά 40.000 χρόνια.
  • Παρόλα αυτά, υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, καθώς αφ' ενός οι συνθήκες ήταν διαφορετικές πριν από 40.000 χρόνια (έχουν μεσολαβήσει αλλαγές όσον αφορά τις κινήσεις του πλανήτη από τότε) και αφ' ετέρου το φαινόμενο αυτό δεν θα λάβει χώρα στο προσεχές μέλλον: όπως δείχνουν οι έρευνες, θα χρειαστούν αιώνες, ίσως και χιλιετία για να ολοκληρωθεί. Χονδρικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια άνοδο της θερμοκρασίας της τάξεως των 9 βαθμών Φαρενάιτ η οποία πρέπει να σημειωθεί πριν αρχίσουμε να μιλάμε για ευρείας κλίμακας τήξη των πάγων, και όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση πριν το 2100 (οπότε και θεωρείται πως υπάρχει ακόμα περιθώριο λήψης μέτρων).
  • Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως το πρόβλημα μπορεί να αγνοηθεί, καθώς το συγκεκριμένο είδος τήξης των πάγων, το οποίο οφείλεται στην εμφάνιση θερμών ρευμάτων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί αν ξεκινήσει. Και κατά τον Άντριου Γουϊβερ, κορυφαίο επιστήμονα στο χώρο της κλιματολογικής αλλαγής του Πανεπιστημίου της Βικτώρια, έχει ξεκινήσει, καθώς οι ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή της δυτικής Ανταρκτικής είναι οι μεγαλύτεροι στον πλανήτη.
  • «Πρέπει να περαστεί επιτέλους το μήνυμα ότι αν δεν γίνει σύντομα κάτι για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον πέντε μέτρα μέσα στους προσεχείς αιώνες θα είναι αναπόφευκτη» δήλωσε ο κ. Γουϊβερ, ο οποίος αν και δεν συμμετείχε άμεσα στις έρευνες, εκθείασε το έργο τους ως εξαιρετικά εποικοδομητικό για το χώρο των κλιματολογικών μελετών γενικότερα.

Οι δύο αυτές έρευνες ήταν οι πρώτοι καρποί ενός πολυεθνικού προγράμματος ανταρκτικών ερευνών, τα 2/3 της χρηματοδότησης του οποίου προέρχονται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ. [www.kathimerini.gr]

No comments: