Monday, March 16, 2009

Η αποφασιστική στάση του ΑΣΔΑ έφερε αποτελέσματα για τη σωτηρία του Πάρκου «Αντώνης Τρίτση»

  • Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», που εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι αλήθεια ότι αφότου έγινε δραστική περιστολή των κρατικών πιστώσεων για τη λειτουργία και τη συντήρησή του, άρχισε να μαραζώνει εγκαταλειμμένο στην τύχη του. Το Πάρκο είναι μια τεράστια έκταση 1150 στρεμμάτων, ένας χώρος μοναδικού φυσικού κάλλους, στην καρδιά μιας υποβαθμισμένης αστικής περιοχής ενός εκατομμυρίου (1.000.000) κατοίκων.
  • Η σημερινή εικόνα του Πάρκου είναι μια εικόνα εγκατάλειψης. Μεγάλα τμήματα παραμένουν αναξιοποίητα. Η συντήρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η φύλαξη ελλιπέστατη και πολλές από τις εγκαταστάσεις του παρουσιάζουν εικόνα έντονης φθοράς. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές υποσχέσεις, οι ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τεράστιες, αφού η υποχρηματοδότηση είναι μόνιμη και σταθερή κυβερνητική επιλογή. Οι σχετικές πιστώσεις προς τον ΑΣΔΑ και τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου έχουν εκμηδενιστεί, με αποτέλεσμα οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλοι οι επισκέπτες του Πάρκου να μετατρέπονται καθημερινά σε αυτόπτες μάρτυρες στον τόπο ενός μεγάλου οικολογικού εγκλήματος!
  • Το ζητούμενο πάντοτε ήταν η ανάληψη της ευθύνης και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» να πάψει να αποτελεί παράδειγμα οικολογικού εγκλήματος, αφού σήμερα η πλήρης εγκατάλειψη, το οδηγούσε με βέβαια βήματα σε μία κατάσταση μη αναστρέψιμη.
  • Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας [ΑΣΔΑ] αγωνίστηκε διεκδικώντας τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Πάρκου, τη μετατροπή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, καθώς επίσης και την ανάληψη ευθύνης λειτουργίας του Πάρκου από τον ίδιο τον ΑΣΔΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με πρωτοβουλία του ΑΣΔΑ οργανώθηκε ένα ισχυρό κίνημα Ενεργών Πολιτών με τρεις διακριτούς και ξεκάθαρους στόχους:
  1. Να ακυρώσουν στην πράξη σχεδιαζόμενες χρήσεις «κράχτες» που στο όνομα της «εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση του Πάρκου» απειλούν με αλλοίωση και καταστροφή τον οικολογικό χαρακτήρα του, στέλνοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το Πάρκο ούτε τεμαχίζεται, ούτε θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Να κάνουν πράξη το δικό τους όραμα για το μέλλον του Πάρκου που συνοψίζεται στην ανάδειξή του σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής.
  2. Να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να έχει δηλαδή ο ΑΣΔΑ τη συνολική ευθύνη λειτουργίας, χάραξης στρατηγικής και καθορισμού πολιτικής για το μέλλον του Πάρκου με σταθερή και νομοθετημένη κρατική χρηματοδότηση με παράλληλη σύσταση Διαδημοτικού Φορέα, υπαγομένου στον ΑΣΔΑ και αρμοδιότητα την καθημερινή διαχείριση
  • Από τις 12 Οκτώβρη του 2008, ο ΑΣΔΑ και οι τρεις όμοροι Δήμοι κατέλαβαν το χώρο του Πάρκου και συνέστησαν 5μελή Επιτροπή για τη σωτηρία του, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Δήμων, του ΑΣΔΑ και του περιβαλλοντικού Συλλόγου «Φίλοι του Πάρκου». Η κατάσταση παρέμενε στάσιμη, αφού η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Κρατικοί Φορείς δεν αντέδρασαν στις εκκλήσεις του ΑΣΔΑ και της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, συνεχίζοντας ένα ιδιότυπο και καταστροφικό χρηματοδοτικό «εμπάργκο». Η εικόνα που αντικρίζουμε, και σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΑΣΔΑ, έχει προσλάβει πλέον οριακά χαρακτηριστικά για τη βιωσιμότητα του Πάρκου.
  • Ο ΑΣΔΑ, συναισθανόμενος το μέγεθος της ευθύνης που έχει απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν έμεινε απαθής. Προχώρησε στην ανάληψη μιας τολμηρής πολιτικής πρωτοβουλίας: άνοιξε το διάλογο και εγκαινίασε μια νέα μορφή δημόσιας διαβούλευσης, θέλοντας να συζητήσει όλες τις πτυχές του θέματος, να ενσωματώσει στη δική του στρατηγική τον πλούτο των απόψεων των θεσμικών εκπροσώπων του λαού της περιοχής. Γι’ αυτό συγκάλεσε κοινή σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου με τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, ώστε να υπάρξει επεξεργασία των βασικών αξόνων μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιωσιμότητα του Πάρκου, με κεντρικό στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου και περιβαλλοντικού χαρακτήρα του και την ανατροπή λογικών μερικής παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα ή πλήρους ιδιωτικοποίησης του χώρου.
  • Έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Λάμπρος Μίχος: «Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους πρασίνου, να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση μιας δημόσιας χρηματοδότησης, ικανής να καλύψει όχι μόνο τις βασικές ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του Περιβαλλοντικού Πάρκου «Α. Τρίτσης», αλλά και την οικολογική ανασυγκρότηση και προστασία του Ποικίλου Όρους και του Ελαιώνα μαζί με την απομάκρυνση των Στρατοπέδων, την παραχώρηση των χώρων στο λαό της Δυτικής Αθήνας και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων. Ο αγώνας είναι κοινός και διεξάγεται ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα. Για να τον κερδίσουμε χρειάζεται να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας. Χρειάζονται, ισχυροί διεκδικητικοί αγώνες απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία αλλά και τεκμηριωμένες προτάσεις από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν περιχαρακώνουν τις προσπάθειές μας σ’ έναν στείρο και εντέλει ακίνδυνο για την εξουσία ακτιβισμό αλλά με υπεύθυνο και σοβαρό σχεδιασμό, ανοίγουν νικηφόρους δρόμους με τη συνδρομή ισχυρών και αυτόνομων κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων. Σε αυτήν την προοπτική θα πρωτοστατήσουν ο ΑΣΔΑ, οι Δήμοι, οι μαζικοί Φορείς και οι ενεργοί πολίτες της Δυτικής Αθήνας».
  • Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, αποφάσισαν την «περικύκλωση» του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ (Χ. Τρικούπη και Λ. Αλεξάνδρας), την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009, επιδιώκοντας έτσι να βάλουν τέλος στις εικόνες εγκατάλειψης και ντροπής που παρουσιάζει το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας. Βασικό αίτημα ήταν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει και να χορηγήσει τις αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία και τη συντήρησή του. Αλλά επίσης πάγια διεκδίκηση ήταν η μετατροπή του Πάρκου σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου, οικολογίας, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης, πολιτισμού και αναψυχής, καθώς επίσης και η ανάληψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ευθύνης λειτουργίας του. Διότι αν υπάρχει σήμερα το Πάρκο, αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη δράση και στις φιλότιμες προσπάθειες του ΑΣΔΑ και των Δήμων της περιοχής, παρά το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία.
  • Κάτω όμως από την πίεση των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, σχεδόν την τελευταία στιγμή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς υποχρεώθηκε να πάρει θέση. Μετά από τη συνάντηση με τους δημάρχους Αγίων Αναργύρων Νίκο Σαράντη, Ιλίου Νίκο Ζενέτο και Καματερού Νικήτα Καμαρινόπουλο, καθώς επίσης και τον δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας και πρόεδρο του ΑΣΔΑ Λάμπρο Μίχο, υποσχέθηκε ότι θα διατεθούν 1,4 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Ίδρυμα Λάτση.
  • Έτσι, μετά και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του κ. Σουφλιά για την αποκατάσταση και τη συμπλήρωση των υποδομών, την έστω και μερική τακτική ετήσια χρηματοδότηση της λειτουργίας και συντήρησης του Πάρκου, καθώς και τη δέσμευση για εκπόνηση σχετικής μελέτης βιωσιμότητας και με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων της περιοχής, το Δ.Σ. του ΑΣΔΑ ομόφωνα αποφάσισε να αναστείλει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, που περιελάμβαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και περικύκλωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις 19/03/2009, διατηρώντας ωστόσο, την επαγρύπνηση και την αγωνιστική του ετοιμότητα για την τήρηση των συμφωνημένων χρηματοδοτήσεων και χρονοδιαγραμμάτων.
  • "Θεωρούμε - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΣΔΑ - ότι η αποφασιστική στάση που τήρησε ο ΑΣΔΑ, οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας, και η θερμή συμπαράσταση οργανώσεων, φορέων και του λαού της Δυτικής Αθήνας, έφερε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα πρέπει να εξαρθεί και η στάση του Νομάρχη Αθηνών κ. Ιωάννη Σγουρού που ζήτησε και τέθηκε επικεφαλής των κινητοποιήσεων. Εμείς θα είμαστε όλοι εδώ, σύσσωμοι όπως πάντα, για να διαφυλάττουμε το Πάρκο και να φροντίσουμε να εκπληρώσει τον προορισμό του".

No comments: