Saturday, March 28, 2009

Η «Ωρα της Γης» ηχηρό μήνυμα για το περιβάλλον

  • Κάθε φως που σβήνει και μία ψήφος υπέρ της λήψης δραστικών μέτρων


Έφτασε η «Ωρα της Γης». Εκατομμύρια κόσμου σε όλον τον πλανήτη και σε 25 διαφορετικές χρονικές ζώνες, σβήνουν σήμερα, σταδιακά τα φώτα για 60 λεπτά. Στην Ελλάδα θα σβήσουν στις 20.30 μ.μ. σε σπίτια, αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια κτίρια.
  • Λίγες ώρες απομένουν έως τις 20.30, όταν τα φώτα θα σβήσουν σε αναρίθμητες γωνιές της Ελλάδας, που συμμετέχει στην «Ωρα της Γης 2009», την περιβαλλοντική πρωτοβουλία της WWF (www. earthhour. org).
  • Η Οργάνωση καλεί κάθε κάτοικο της Γης να σβήσει τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι ή το γραφείο, μεταξύ 20.30 και 21.30 τοπική ώρα. Κάθε φως που σβήνει είναι και μια ψήφος που δηλώνει την επιτακτική ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή. Στόχος είναι οι ψήφοι να αγγίξουν το 1 δισ., ούτως ώστε να φθάσει ηχηρό το μήνυμα των πολιτών του κόσμου κατά την επικείμενη Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.
  • Στην πρωτοβουλία της WWF, την οποία στηρίζουν ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή», η Ελλάδα έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία, κατακτώντας την πρώτη θέση και αφήνοντας πίσω της χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία. Περισσότερες από 18.000 ατομικές συμμετοχές, 400 δήμοι, 500 σχολεία, 1.000 επιχειρήσεις, σύλλογοι, όμιλοι, σχολεία, φροντιστήρια, κ. ά έχουν δηλώσει το «παρών», φέρνοντας τη χώρα πρώτη ανάμεσα σε 84 κράτη και 2.500 πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Ατομική δραστηριοποίηση

  • Σε ένα τέτοιο κάλεσμα, είναι η ατομική δραστηριοποίηση εκ μέρους των πολιτών που κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα όταν μπορεί να συσπειρώνει και άλλα άτομα γύρω από τον σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ιερέας από την Εύβοια, ο πατέρας Γεώργιος Νάνος, εφημέριος στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου στον Οξύλιθο Εύβοιας, προθυμοποιήθηκε να διαδώσει το μήνυμα οικολογικής ευαισθησίας, αφιερώνοντας δύο κηρύγματα στο εκκλησίασμα, μιλώντας για το θέμα στα παιδιά του Κατηχητικού και αναρτώντας αφίσες στην ενορία.
  • Στο παραπάνω παράδειγμα έρχεται να προστεθεί και η αυθόρμητη πρωτοβουλία μιας κατοίκου από τα εκατομμύρια της πρωτεύουσας. «Το Σάββατο 28/3 στις 8.30 μ. μ. όλοι θα είμαστε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, με έναν φακό ο καθένας μας, στον σταθμό «Ακρόπολη» του μετρό. Ολοι οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, στον δρόμο, θα περπατήσουμε έως την Πνύκα. Ας δώσουμε μια απάντηση σε όποιους μάς θεωρούν ανθρώπους του καναπέ», αναφέρει το γραπτό μήνυμα της κ. Διονυσίας Θανοπούλου, που από προχθές έχει αρχίσει το «ταξίδι» του στα κινητά τηλέφωνα.

Διαφορετικός περίπατος

  • Καιρού επιτρέποντος, «ελάτε να περπατήσουμε όλοι μαζί στο σκοτάδι, κρατώντας από έναν φακό. Ηδη, φίλοι και γνωστοί έχουν δηλώσει συμμετοχή μετά μουσικής, φέρνοντας μαζί τους φυσαρμόνικες και κιθάρες. Τι πιο ωραίο να συναντηθούμε σε έναν διαφορετικό περίπατο στον πεζόδρομο, με την Ακρόπολη σκοτεινή;», λέει στην «Κ» η ίδια.

Και σε μνημεία και σε δημόσια κτίρια

  • Τα φώτα θα σβήσουν συμβολικά σε μνημεία και δημόσια κτίρια. Στις 20.30, ο Παρθενώνας και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος, μαζί με δεκάδες άλλα ιστορικά κτίρια και τοπόσημα, θα «σκοτεινιάσουν». Το κτίριο της Βουλής, το Προεδρικό Μέγαρο, ο λόφος του Λυκαβηττού, τα κτίρια υπουργείων, δήμων και κοινοτήτων συμμετέχουν στην κίνηση αυτή, κατεβάζοντας τους διακόπτες τους. Ας μη φοβηθούν οι επιβάτες του μετρό, καθώς στις 20.30 και για περίπου ένα λεπτό, οι συρμοί θα ακινητοποιηθούν, τα διαφημιστικά πλαίσια στους σταθμούς θα σβήσουν, ενώ και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», θα τεθεί για μία ώρα εκτός λειτουργίας ο δυτικός διάδρομος και οι τροχόδρομοί του, ενώ ο φωτισμός θα μειωθεί εντός και εκτός του κτιρίου του αεροδρομίου. Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα, ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συμβουλεύει, αν στο σπίτι δεν υπάρχουν παιδιά ή ηλικιωμένοι, τα φώτα να σβήσουν πριν τις 20.30 και να παραμείνουν σβηστά ει δυνατόν όλο το βράδυ.
  • Της Ιφιγενειας Διαμαντη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/03/2009

No comments: