Tuesday, March 24, 2009

Αποζημιώνει η Γαλλία για προβλήματα υγείας από τρεις δεκαετίες πυρηνικών δοκιμών

Αλλάζει στάση το Παρίσι

Associated Press
«Είναι καιρός η Γαλλία να είναι ειλικρινής απέναντι στη συνείδησή της» δηλώνει ο Ερβέ Μορέν
  • Σε σημαντική μεταστροφή της πολιτικής της, η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα καταβάλλει αποζημιώσεις σε πολιτικό-στρατιωτικό προσωπικό και κατοίκους που παρουσίασαν προβλήματα υγείας συνεπεία των πυρηνικών δοκιμών της χώρας, αρχικά στην Αλγερία και στη συνέχεια στη Γαλλική Πολυνησία σε διάστημα 30ετίας. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση θυμάτων των συνολικά 210 πυρηνικών δοκιμών, που πραγματοποιήθηκαν στην Αλγερία από το 1960 έως το 1966 και στη συνέχεια στη Γαλλική Πολυνησία στον Ειρηνικό Ωκεανό από το 1966 ως το 1996.
  • Πέραν του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού που συμμετείχε στις δοκιμές, δικαιούνται αποζημίωσης και κάτοικοι της βόρειας Αλγερίας και της Πολυνησίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ανεξάρτητη ιατρική επιτροπή με επικεφαλής δικαστικό πρόκειται να εξετάσει την κάθε περίπτωση μεμονωμένα.
  • «Οι [γαλλικές] κυβερνήσεις πίστευαν για πολύ καιρό ότι το να ανοίξουν την πόρτα στις αποζημιώσεις θα έθετε σε κίνδυνο τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλλε η Γαλλία να έχει μία αξιόπιστη πυρηνική αποτρεπτική δύναμη» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν στην εφημερίδα Figaro. «Είναι όμως καιρός η Γαλλία να είναι ειλικρινής απέναντι στη συνείδησή της» τόνισε, προσθέτοντας ότι «θεωρητικά έχουν υποστεί συνέπειες περίπου 150.000 πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι».
  • Το γαλλικό κράτος αρνούνταν επί χρόνια να παραδεχθεί ότι υπήρχε η παραμικρή σχέση ανάμεσα στις δοκιμές πυρηνικών όπλων που πραγματοποιούσε μέχρι το 1996 και τα προβλήματα υγείας, τα οποία είχαν παρουσιάσει μέλη τόσο του στρατιωτικού, όσο και του πολιτικού προσωπικού, που εμπλέκονταν στις δοκιμές, αλλά και κάτοικοι των περιοχών στις οποίες έγιναν οι δοκιμές.
  • Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν καταγγελίες για εμφάνιση λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου, ενώ ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές έφτασαν στα δικαστήρια και πολλές οργανώσεις υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος αντέδρασαν στις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές επί δεκαετίες. [Παρίσι - ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 24 Μαρτίου 2009]

No comments: