Saturday, March 21, 2009

ΟΙΝΟΦΥΤΑ: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για τη μόλυνση

  • Η ρύπανση του Ασωπού όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται. Τα επικίνδυνα απόβλητα των βιομηχανικών μονάδων εξακολουθούν να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και το νερό παραμένει τοξινωμένο με το επικίνδυνο για την υγεία εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα.
  • Οι επιστήμονες, ήδη, μιλούν για «μη αναστρέψιμη κατάσταση», όσον αφορά τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Στις βρύσες, ακόμη μέχρι σήμερα, «τρέχει» μολυσμένο νερό. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θήβα, σύμφωνα με το «Πιστοποιητικό Χημικών Αναλύσεων Δειγμάτων Νερού», για το Φλεβάρη του 2009 (Α.Π. 2188Γ), βρέθηκε εξασθενές χρώμιο μέχρι και 22 μg ανά λίτρο νερού, όταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δε θα πρέπει να υπάρχει καθόλου (να είναι «μηδενική» η ποσότητα).
  • Η κυβέρνηση, αν και έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, εδώ κι ενάμιση χρόνο - κάτω από την πίεση φορέων και κατοίκων - αντί, ως οφείλει, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που θα σταματήσουν τη μόλυνση, καταφεύγει στην εύκολη λογική των προστίμων. Λογική, κάθε άλλο παρά αποτρεπτική για τις μεγάλες βιομηχανίες. Κι αυτό γιατί τα πρόστιμα αποτελούν μόλις ένα μικρό ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους. Στην ουσία - και παρά το πώς η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει την πολιτική της - τα πρόστιμα είναι «χάδι» για τις βιομηχανίες.
  • Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα πρόστιμα που επέβαλε σε τρεις μεγάλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων [«EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ», «ALUMINCO AE» και «ALAPIS Crop Science AE» (πρώην BAYER Ελλάς ΑΒΕΕ)], συνολικού ύψους 195.000 ευρώ. Πρόστιμα, επιβάλλονται πάνω από ένα χρόνο, κι όμως η μόλυνση δεν έχει σταματήσει - κάτι που αποδεικνύουν και τα νέα πρόστιμα που μπαίνουν.
  • Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι υποσχέσεις και τα «θα». «Το κράτος δεν είναι απών», επισημαίνει ο Θανάσης Παντελόγλου στο «Ρ», χημικός και μέλος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), απαντώντας σε όσους κάνουν λόγο για απουσία του κράτους. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η πλάτη που βάζει το κράτος, για να συνεχίσουν την κερδοφορία τους οι μεγαλοβιομήχανοι, είναι τα "θα", που τους δίνουν χρόνο απόσβεσης των επικίνδυνων διαδικασιών παραγωγής». [Ριζοσπάστης, 22/03/2009]

No comments: