Wednesday, March 18, 2009

Ακόμη πιο τραγική η εικόνα του «γκέτο» που δεν φαίνεται...

  • Η «αγορά» είναι αυτοσχέδια. Τα εμπορεύματα ακαθόριστης αξίας και ποιότητας. Η μυρωδιά αποπνικτική και το σκηνικό παραπέμπει σε τριτοκοσμικό σενάριο. Οχι δεν πρόκειται για το Νέο Δελχί. Είναι η Αθήνα, όπου κάπου ανάμεσα σε Μενάνδρου, Γερανίου, Ευριπίδου, Σοφοκλέους, εκεί γύρω από την Ομόνοια, πόρνες και ναρκομανείς, έμποροι, βαποράκια και εξαρτημένοι «σουτάρουν» μπροστά στα μάτια των περαστικών. Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Αιγύπτιοι και Αλβανοί στοιβάζονται στα πεζοδρόμια, πουλώντας και αγοράζοντας κρεμμύδια και τηλεκάρτες. Η πόλη της Αθήνας τείνει να αποκτήσει το δικό της «γκέτο». Οταν βραδιάζει -λένε οι περίοικοι- πολλοί δρόμοι γύρω από το ιστορικό κέντρο δεν είναι προσπελάσιμοι.
  • Και αν αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που φαίνεται, εκείνη που δεν φαίνεται είναι ακόμη πιό τραγική. Ολοι αυτοί οι μετανάστες τα βράδια κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον. Κοιμούνται ακόμη και 40 άτομα στο ίδιο μικρό τριάρι. Ξαπλώνουν παντού, στο πάτωμα, στους διαδρόμους, στους ακάλυπτους, πάνω στα σκουπίδια. Χωρίς καμία φροντίδα για υγιεινή και ασφάλεια. Με δεκάδες τρωκτικά να περιφέρονται παντού, με κατσαρίδες και πάσης φύσεως έντομα να λεκιάζουν τοίχους και ταβάνια.

500 σημεία

Ο νομάρχης της Αθήνας κ. Γιάννης Σγουρός μέτρησε πριν από ένα περίπου χρόνο, τουλάχιστον 500 σημεία μέσα στην πόλη (εγκαταλελειμμένα σπίτια, οίκους ανοχής, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες όπου διαμένουν αλλοδαποί) και σημείωσε τα εξής:

- Επικίνδυνο συνωστισμό (έως και 100 άτομα) ανά διαμέρισμα με μία τουαλέτα.

- Ενοικοι συμβιώνουν με ζώσες κατσαρίδες, τρωκτικά, κοριούς και ψύλλους.

- Τα διαμερίσματα χρησιμοποιούνται και ως ξενοδοχεία - οίκοι αναχής, έναντι 5 ευρώ την ημέρα.

- Οι ακάλυπτοι χώροι και οι φωταγωγοί χρησιμεύουν ως χωματερές απορριμμάτων όπου συχνά ξεσπούν και πυρκαγιές (στη Μενάνδρου 44 έπιασε 7 φορές φωτιά).

  • Για κάποιες από αυτές τις ανθυγιεινές εστίες έχουν συνταχθεί έγγραφα με την ένδειξη του «εξαιρετικά επείγοντος» από τον Απρίλιο του 2008, χωρίς να έχει κινηθεί καμία διαδικασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναζητήθηκαν και βρέθηκαν τα στοιχεία των ιδιοκτητών, πολλοί εκ των οποίων ενημερώθηκαν χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κ. Σγουρός έστειλε τα παραπάνω στοιχεία ακόμη και στον πρωθυπουργό (εκτός των αρμόδιων υπουργών) προτείνοντας μεταξύ άλλων:

- Την άμεση ενημέρωση των ιδιοκτητών και των υποχρεώσεών τους.

- Συνεννόηση με τον Δήμο της Αθήνας, προκειμένου να καθαριστούν και όπου υπάρξει άρνηση να παρέμβει ο εισαγγελέας.

- Συνεργασία με το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να συσταθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή στους ενοίκους.

- Μεταστέγαση των αλλοδαπών σε ξενοδοχεία άλλης περιοχής. Το τίμημα πληρώνει για ένα διάστημα η Νομαρχία μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους.

  • Ανάμεσα στις άλλες παρατηρήσεις των συνεργείων της Νομαρχίας διαπιστώνεται ότι στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας επίσης λειτουργούν 14 οίκοι ανοχής χωρίς άδεια με αδήλωτες και χωρίς βιβλιάρια ασθενείας ιερόδουλες. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα αφορά την πορνεία στον δρόμο με νεαρά κορίτσια από την Αφρική που κανείς δεν γνωρίζει ούτε καν το όνομά τους. Με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό έιτζ, υποστηρίζει ο κ. Σγουρός, και άλλων λοιμωδών νοσημάτων στις χώρες προέλευσης και την ανυπαρξία μέτρων προφύλαξης και ιατρικών ελέγχων, γίνεται σαφής ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σε ό,τι αφορά τους οίκους ανοχής, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου έχει αποστείλει έγγραφα στον Δήμο της Αθήνας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, χωρίς μέχρι σήμερα να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις.

Εξίσου δύσκολα είναι τα πράγματα και με τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα, πολλά εκ των οποίων γίνονται στέκια τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Η Νομαρχία έχει προτείνει την απαλλοτρίωσή τους και τη δημιουργία χώρου πρασίνου για τους κατοίκους. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/03/2009]


[+] ΓPAΦHMA

1 comment:

S. said...

ilioupoli-blogspot.com

parakalw stirixte tin prospatheia mas...

facebook group μπλέ κάδοι και στην ηλιούπολη!