Wednesday, March 18, 2009

Επιχείρηση καθαριότητας σε σπίτι «Αθλίων»

Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και της νομαρχίας απολύμαναν πολυκατοικία, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γεμάτη μετανάστες
  • Ούτε ο Τζον Στάινμπεκ στο «Ανθρωποι και ποντίκια» περιγράφει την εικόνα της εξαθλίωσης που αντίκρισαν χθες το πρωί τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και της νομαρχίας τα οποία επεχείρησαν να καθαρίσουν και να απολυμάνουν πολυκατοικία επί της οδού Μενάνδρου. Σκουπίδια, λύματα, ανθρώπινα περιττώματα, έντομα, ποντίκια, δυσοσμία... Μία από τις δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες πολυκατοικίες της πόλης) που στεγάζουν μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος για τη διαχείριση του προβλήματος, που όπως αναμένουν οι ειδικοί θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις εάν δεν ληφθούν εδώ και τώρα αποτελεσματικά μέτρα. Χθες, παρουσία εισαγγελέα, στην πολυκατοικία επιδιορθώθηκαν οι αποχετεύσεις, απολυμάνθηκαν εξωτερικοί και εσωτερικοί αγωγοί, κοινόχρηστοι και ακάλυπτοι χώροι.

Τεράστιος κίνδυνος

  • Εδώ και πολλές μέρες είχε διαπιστωθεί ότι ο αγωγός της αποχέτευσης είχε σπάσει, με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να καταλήγουν στον ακάλυπτο χώρο και να δημιουργούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες, αλλά να ενέχουν και τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η χθεσινή παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων ήταν η πρώτη (πολλοί υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να συνεχιστούν) και μάλλον δεν θα πρέπει να είναι η τελευταία. Η πόλη στην «καρδιά» της, στο ιστορικό της κέντρο, λίγα μόλις μέτρα από το κτίριο της εθνικής αντιπροσωπείας, νοσεί.
  • Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός είχε επιχειρήσει μία καταγραφή όλων των χώρων όπου διαμένουν μετανάστες και στοιβάζονται κατά εκατοντάδες ακόμη και μέσα σε ένα διαμέρισμα για το οποίο πληρώνουν 3 ευρώ την ημέρα, με αποτέλεσμα η υγιεινή και η ασφάλεια σε αυτήν την τόσο κομβική για τη ζωή της πόλης συνοικία να απουσιάζουν παντελώς. Είναι γνωστό σε όσους εργάζονται στο κέντρο, στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια και μέχρι το Μοναστηράκι, ότι όποιοι έχουν χρήματα φεύγουν γρήγορα από αυτήν την κόλαση, τα ομαδικά μπουντρούμια, οι υπόλοιποι όμως είναι καταδικασμένοι να ζήσουν εκεί. Ιδιαίτερα τώρα που η ύφεση περικόπτει θέσεις εργασίας για το εγχώριο αλλά και για το ξένο δυναμικό, το μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας που χθες τα συνεργεία προσπάθησαν να απολυμάνουν είναι Κρητικός. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνώριζε πόσοι ήταν οι ενοικιαστές της πολυκατοικίας του. Μάλιστα υποστήριξε πως εκείνος είχε νοικιάσει κάποια διαμερίσματα σε Σομαλούς εργάτες που φιλοξενούσαν κάποιους γνωστούς τους. Στη μεταολυμπιακή Αθήνα εκατοντάδες μετανάστες και αθίγγανοι έχουν δημιουργήσει τον δικό τους «κόσμο», το δικό τους άβατο, πλαισιωμένοι από τοξικομανείς, πόρνες, μαστροπούς και άστεγους. Βίαιες συμπεριφορές, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, κλοπές και μικροκλοπές συνθέτουν το καθημερινό βίωμα όσων ζούν (είναι ελάχιστοι οι μόνιμοι κάτοικοι) και εργάζονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
  • Της Eφης Xατζηιωαννιδου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18/03/2009

No comments: