Saturday, March 28, 2009

ΑΘΗΝΑ: Παταγώδεις αποτυχίες σε Ψυρρή και Παραλία

  • Δυστυχώς, η πρόσφατη εμπειρία των μεγάλων παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα έχει να επιδείξει και παταγώδεις αποτυχίες. Επεμβάσεις που ξεκίνησαν με τους πιο θετικούς οιωνούς, αλλά ουδέποτε πέτυχαν τον στόχο τους - σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνοντας την πραγματικότητα που κλήθηκαν να βελτιώσουν. Δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περίπτωση της περιοχής του Ψυρρή, που παραδόθηκε αμαχητί στα κέντρα διασκέδασης και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στον φαληρικό όρμο με την αφορμή των Ολυμπιακών Αγώνων, που παραμένει ημιτελής.
  • Ψυρρή. «Στην περιοχή του Ψυρρή έγιναν ορισμένες παρεμβάσεις σε δρόμους και σε ορισμένα κτίρια», εξηγεί η κ. Κοσμάκη. «Ομως υπήρχε μεγάλη σύγκρουση στις χρήσεις γης. Δεν έγινε έλεγχος της αναψυχής, που κατέλαβε όλη την περιοχή, διώχνοντας την κατοικία, τους χώρους τέχνης που αρχικά μετακόμισαν στου Ψυρρή, τα λιγοστά εναπομείναντα παραδοσιακά εργαστήρια».
  • Σήμερα, οι τιμές στην περιοχή του Ψυρρή εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά οι -παλαιοί και νέοι- κάτοικοι έχουν φύγει. «Οι αναπλάσεις δεν είναι μόνο ωραία σχέδια στα χαρτιά. Βασίζονται σε συγκεκριμένες πολιτικές, που ενισχύουν τον στόχο μας. Στου Ψυρρή καταλήξαμε σε μια μονολειτουργικότητα, μια διασκεδασούπολη που αρέσει στους νέους, αλλά δεν ήταν αυτό που θέλαμε».
  • Παραλιακό μέτωπο. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στη Βαρκελώνη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δεν έγιναν η αφορμή για μεγάλες αναπλάσεις. Τα περισσότερα γήπεδα χωροθετήθηκαν στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους της πόλης, ενώ πολλές από τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις έμειναν ημιτελείς ελλείψει χρόνου και χρημάτων και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο έως το Μοσχάτο. «Πολλά πράγματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έγιναν πολύ γρήγορα για να καλυφθούν οι απαιτήσεις, όπως τότε νοήθηκαν. Ομως πολλά από τα φιλόδοξα σχέδια εγκαταλείφθηκαν στην πορεία», λέει η κ. Κοσμάκη.
  • «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φαληρικός όρμος, όπου η μελέτη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αμφιβάλλω αν οι αποκομμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα μπορέσουν ποτέ να λειτουργήσουν, ο κόσμος πλέον αποφεύγει την περιοχή. Στο Φάληρο και στο Μοσχάτο θα έπρεπε να έχει γίνει μια συνολική διαμόρφωση αντί να καταλήξει μια περιοχή αποκομμένη και εγκαταλειμμένη. Αναρωτιέμαι αν ποτέ θα αναστραφεί η κατάσταση».
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/03/2009

No comments: