Thursday, April 16, 2009

Ο Ασωπός στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Μπουκαλάκια με μαύρο νερό από τον Ασωπό «κερνούσαν» οι Οικολόγοι Πράσινοι τους περαστικούς και τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Αυτά συνέβαιναν προχθές έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου διοργανώθηκε η συζήτηση για τη ρύπανση του ποταμού με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πρασίνων Ελλάδας και του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών. Μέσα στην αίθουσα η συζήτηση είχε πάρει... φωτιά, με τον επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Σταύρο Δήμανα μιλάει για ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής σημασίας και τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητούν αναθεώρηση της οδηγίας-πλαίσιου για το νερό σε σχέση με το εξασθενές χρώμιο.
  • Μάλιστα η αμερικανίδα ακτιβίστρια Εριν Μπρόκοβιτς - γνωστή από τη μάχη που έδωσε για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από εξασθενές χρώμιο στην περιοχή Χίνκλεϊ της Καλιφόρνια, ιστορία που μεταφέρθηκε στο σινεμά με πρωταγωνίστρια την ΤζούλιαΡόμπερτς- σε παρέμβασή της δήλωσε ότι πιέζει αμερικανικές εταιρείες που συνεργάζονται με βιομηχανίες στην περιοχή του Ασωπού να ζητήσουν από τους έλληνες συνεργάτες τους στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.
  • Δεν απειλούνται όμως μόνο από το εξασθενές χρώμιο τα υπόγεια ύδατα στον Ασωπό. Η ακαταλληλότητα των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης λεκάνης του ποταμού αποδίδεται και στις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, νιτρικών, σιδήρου και μαγγανίου. Ακόμη, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Κελεπερτζή, ανατολικά του Ασωπού ως και τις περιοχές Νέα Παλάτια, Ωρωπός, Σκάλα Ωρωπού έχει καταγραφεί ποιοτική υποβάθμιση του υπόγειου νερού προερχόμενη κυρίως από θαλάσσια ρύπανση, λόγω διείσδυσης του υφάλμυρου νερού.
  • ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

No comments: