Saturday, May 30, 2009

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία μας

Η αλλαγή του κλίματος μας απειλεί σε θέματα υγείας

  • Δυσοίωνο μέλλον προβλέπει για τον πλανήτη μας, εφόσον το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στη λήψη άμεσων μέτρων, η βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet. Σύμφωνα με την έκθεση, η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα ανέβει κατά ένα μέτρο, πελώρια σκαθάρια θα καταβροχθίζουν τη χλωρίδα, σμήνη κουνουπιών θα μεταδίδουν το δάγκειο πυρετό και τα σήμερα ακίνδυνα τσιμπούρια θα είναι ικανά να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις. Χαρακτηρίζοντας την κλιματική αλλαγή «τη σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα», η ιατρική ομάδα του Lancet προειδοποιεί ότι οι ολοένα αυξανόμενες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα και η αύξηση της υγρασίας στα ανώτατα επίπεδα της ατμόσφαιρας θα επιτρέψουν την επιβίωση και την αναπαραγωγή βλαβερών μικροοργανισμών.
  • Εξαρση των τροπικών ασθενειών και δυσμενείς επιπτώσεις από καύσωνες

Reuters. ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πελώρια σκαθάρια που καταβροχθίζουν τους κορμούς των δένδρων, κουνούπια που μεταδίδουν ελονοσία και δάγκειο πυρετό και τσιμπούρια, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις.

Αυτοί είναι οι τρεις οιωνοί ενός άκρως δυσάρεστου μέλλοντος. Είναι τρία σημάδια που υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Τέτοια βλαβερά έντομα κι άλλα είδη διαρκώς επεκτείνουν τα οικοσυστήματά τους πάνω στον όλο και πιο θερμό πλανήτη μας. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για πολλά πράγματα που στο παρελθόν θεωρούσαμε ασήμαντα. Δυστυχώς οι καινούργιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία είναι πολλές.

Το κύριο άρθρο του επιστημονικού περιοδικού The Lancet, που κυκλοφόρησε στις 16 Μαΐου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα». Καθώς αυξάνεται η μέση θερμοκρασία σε όλο τον κόσμο, οι ειδικοί περιμένουν τη συχνότερη εμφάνιση περιόδων καύσωνα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ προβλέπει ότι οι καύσωνες θα πλήξουν το Σικάγο και θα αυξηθούν κατά 25% έως το 2100. Στο Λος Αντζελες oι ημέρες με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες θα τετραπλασιαστούν, ενώ κάποιοι ειδικοί πιθανολογούν ότι θα οκταπλασιαστούν πριν από τα τέλη του αιώνα.

  • Οι πιο ευάλωτες ομάδες

Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη θα επηρεάσει δυσμενώς, κατά κύριο λόγο, τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα θα υποφέρουν όσοι πάσχουν από καρδιακά προβλήματα και άσθμα, οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και οι άστεγοι. Επίσης ένας άλλος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι το διοξείδιο του άνθρακα, οι συγκεντρώσεις του οποίου διαρκώς αυξάνονται. Οσοι ζουν σε απόσταση 97 χλμ. από τις ακτές - δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού - θα επηρεασθεί από την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, η στάθμη των θαλασσίων υδάτων θα ανέλθει τουλάχιστον κατά ένα μέτρο πριν το 2100 και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μεταβληθούν σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.

Επίσης η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη Γη θα προκαλέσει ανάλογη αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, διευκολύνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των διαφόρων οργανισμών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως είναι τα κουνούπια. Ετσι, κατά τους ειδικούς αναμένεται να δούμε τροπικές ασθένειες όπως παραδείγματος χάρη ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία να κάνουν θραύση και σε ηπιότερα κλίματα.[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/5/2009]

No comments: