Thursday, June 4, 2009

Μηνύματα και εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


ΑΠΕ
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: ο υπέροχος πλανήτης μας ζητά βοήθεια

«Μαζί πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις προκειμένου να κλείσουν τη συμφωνία της Κοπεγχάγης για το κλίμα» παροτρύνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Παρασκευή.

Η γιορτή του περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου σηματοδοτεί φέτος την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο Κλείστε τη Συμφωνία, η οποία ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να φτάσουν σε μια δίκαιη, ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα πραγματοποιεί από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009.

«Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον μία 'Νέα Πράσινη Συμφωνία' που θα εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οικολογικές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» αναφέρει ο Μπαν Γκι-μουν και τονίζει:

«Κλείστε τα φώτα. Μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ανακυκλώστε. Φυτέψτε ένα δένδρο».

  • Εκδηλώσεις

-Με τη στήριξη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), το ντοκιμαντέρ Home Σπίτι») κάνει πρεμιέρα στο Διαδίκτυο (Home-2009.com) και σε κινηματογράφους 110 πόλεων. Σκηνοθέτης της ταινίας ο φωτογράφος και δημοσιογράφος Γιαν Αρτίς Μπερτράν, γνωστός από το φωτογραφικό λεύκωμα Η Γη από ψηλά και ιδρυτής της οργάνωσης GoodPlanet.org.

-Την Πέμπτη και την Παρασκευή η ΚΕΔΚΕ πραγματοποιεί έκθεση για το Περιβάλλον στο Πάρκο Γουδή (Μεσογείων 96) με την υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

-Στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Πανεπιστημίου, από τις 11.000 έως τις 14.00, είκοσι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν από ένα έργο για το περιβάλλον. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκέπτεται εκείνη την ώρα την περιοχή του Ασωπού και της Θήβας, θύμα της μόλυνσης με βιομηχανικά απόβλητα.

-Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει 5.000 λουλούδια από τα φυτώρια του: Πλατεία Γαλοπούλου στις 11.00, Τσιμισκή και Ικτίνου στις 11.30, Βασ. Όλγας και 25ης Μαρτίου στις 12.00 και πάρκο Αγίου Θεράποντος στις 12.30.

-Εργαζόμενο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και εθελοντές άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα καθαρίσουν την περιοχή του υγροτόπου στη Βραυρώνα. Η οργάνωση ΑΝΙΜΑ θα απελευθερώσει πουλιά και θηλαστικά που έχουν αναρρώσει από τραυματισμούς.

  • Μηνύματα

«Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως κεντρική επιλογή και δέσμευσή του τη στροφή προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη, με έμφαση στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και πάνω απ' όλα τον άνθρωπο, τον κάθε Έλληνα πολίτη» αναφέρει ο Σπύρος Κουβέλης, πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Στην ανακοίνωσή του παραθέτει δέκα «καυτά σημεία για την προστασία του περιβάλλοντος»: δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, χωροταξικό τουρισμού, απορρίμματα, ρύπανση υδάτων και Ασωπός, Ευρωπαϊκές καταδίκες, περιβαλλοντική ευθύνη και Ελεγκτές Περιβάλλοντος, ρυθμιστικό Αθήνας, ελεύθεροι χώροι και αστικό πράσινο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ: «Η παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον συμπίπτει εφέτος με τις ευρωεκλογές. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στα κόμματα της άρχουσας τάξης και στους συνοδοιπόρους τους να εντείνουν τις υποκριτικές τους κορώνες για τη δήθεν περιβαλλοντική τους ευαισθησία» υποστηρίζει.

«Υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης με κίνητρο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών κι όχι του καπιταλιστικού κέρδους. Προϋποθέτει ότι δάση, νερά, ακτές, όπως και ο ορυκτός πλούτος, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι οδικές υποδομές και οι βιομηχανίες θα γίνουν λαϊκή περιουσία, θα ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής που θα υπολογίζει και την περιφερειακή ανάπτυξη και την ορθολογική επίδραση του ανθρώπου στη φύση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: