Thursday, June 25, 2009

Οι βιολογικοί που ποτέ... δεν λειτούργησαν

  • Της Ιωαννας Φωτιαδη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/6/2009

Λίγο καιρό μετά την οικολογική καταστροφή στον Μαλιακό, όπου χιλιάδες τόνοι ψάρια ψοφούσαν επί δύο μήνες, το «κουβάρι» των ρυπαντών έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Σε εξαιρετικά σοβαρό παράγοντα ρύπανσης αναδεικνύονται τα αστικά λύματα των γύρω περιοχών, τα οποία ως φαίνεται δεν υπόκεινται στην απαιτούμενη επεξεργασία. Τριάντα πέντε χιλιόμετρα από τη Λαμία οι εικόνες που αντίκρισαν οι ενεργοί πολίτες «Μαλιακός SOS» στο τρίστρατο μεταξύ του βιολογικού καθαρισμού Σπερχειάδας - Μακρακώμης, τον αγωγό λυμάτων Μακρακώμης και τους σκουπιδότοπους είναι ανατριχιαστικές: σωροί αποβλήτων σε σήψη και αποπνικτική ατμόσφαιρα. «Ουσιαστικά, διαπιστώσαμε ότι ο εν λόγω βιολογικός καθαρισμός δεν λειτούργησε ποτέ» λέει στην «Κ» ο Στέφανος Σταμέλλος, μέλος της κίνησης. «Οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 15 χρόνια με χρηματοδότηση από το Β΄ ΚΠΣ, αλλά δεν συμπεριέλαβαν αποθηκευτικούς χώρους με συνέπεια να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν». Ετσι, χωρίς καμία επεξεργασία τα λύματα της πόλης καταλήγουν στο ποτάμι, το οποίο με τη σειρά του χύνεται στον κλειστό Μαλιακό Κόλπο με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Από τα νερά του ποταμού ποτίζονται τα χωράφια και τα ζωντανά των γύρω χωριών. Τα μέλη της Κίνησης χαρακτηρίζουν την κατάσταση «τριτοκοσμική» και την παραλληλίζουν με το Κατμαντού στο Νεπάλ.

«Δεν υπάρχουν καθόλου βόθροι, τα απόβλητα μεταφέρονται από το δίκτυο ομβρίων στον Σπερχειό» εξηγεί ο κ. Σταμέλλος. Παρόμοια η κατάσταση και στη Στυλίδα, όπου οι δημοτικές αρχές τώρα αναζητούν κονδύλια για την ολοκλήρωση του βιολογικού, ο οποίος χρήζει χώρων αποθήκευσης των αποβλήτων αλλά και αντλιών που θα τα μεταφέρουν στις εξαιρετικά υπερυψωμένες εγκαταστάσεις του βιολογικού της πόλης! «Το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά απορροφήθηκαν από την περιοχή για ελλιπή έργα αποτελεί κατά τη γνώμη μου έγκλημα, οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό, γιατί άλλες περιοχές στερήθηκαν αυτής της οικονομικής ενίσχυσης, που ενδεχομένως θα αξιοποιούσαν πιο συνετά» σχολιάζει ο κ. Σταμέλλος.

  • Εγινε για 30.000, εξυπηρετεί 60.000

Ομως, «παρατράγουδα» καταγράφονται και στους εν ενεργεία βιολογικούς καθαρισμούς, όπως σε αυτόν της Λαμίας, ο οποίος κατασκευάστηκε με τη δυνατότητα να επεξεργάζεται λύματα μιας πόλης 30.000 κατοίκων, που πλέον ο πληθυσμός της φθάνει τις 60.000. Συνεπώς, η αναβάθμισή του κρίνεται αναγκαία. «Είναι σαφές ότι η ρύπανση στην περιοχή είναι εκτεταμένη και ο θάνατος των ψαριών δεν ήταν ούτε μεμονωμένο ούτε “φυσικό” φαινόμενο» υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των παραλιακών θερέτρων της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς η τουριστική περίοδος ξεκίνησε, ωστόσο δεν έχουν καθόλου επισκέπτες. Ντόπιοι και ξένοι διστάζουν να μπουν στη θάλασσα. Οι ενεργοί πολίτες κάνουν έκκληση στους ιθύνοντες να ασχοληθούν με τις «πληγές» της Φθιώτιδας με συνέπεια και ευαισθησία.

No comments: