Tuesday, July 7, 2009

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ: Πληρώνουν το αδιέξοδο στη διαχείριση σκουπιδιών


  • Με ΜΑΤ, άγριο ξύλο, χημικά και συλλήψεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστείλει κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή

Phasma

Αγρια καταστολή με διμοιρίες των ΜΑΤ να χρησιμοποιούν βία, χημικά και να τρομοκρατούν με συλλήψεις ήταν η απάντηση χτες το πρωί της κυβέρνησης στην κινητοποίηση των κατοίκων του Γραμματικού, ώστε να εμποδίσουν μηχανήματα να πάνε στο χώρο όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ενδεικτικό της απόφασης της κυβέρνησης να καταστείλει οποιαδήποτε κινητοποίηση των κατοίκων, προκειμένου ανενόχλητος ο εργολάβος να εγκαταστήσει τα μηχανήματα στο χώρο, είναι το γεγονός ότι είχε φροντίσει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με εισαγγελέα να βρίσκονται στην περιοχή ώρες πριν. Αποτέλεσμα, όλη η περιοχή λίγο έξω από το Γραμματικό να μετατραπεί από τις 8.30 το πρωί σε πραγματικό πεδίο μάχης με τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, τραυματίζοντας κατοίκους και συλλαμβάνοντας τέσσερις, ενώ πολλές μικρές εστίες φωτιές ξεπηδούσαν σε διάφορα μέρη μέσα σε δασική έκταση από τις οποίες αρκετές οφείλονταν στις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευαν οι αστυνομικοί.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας μαζί με στελέχη του Κόμματος, αλλά και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής Νίκος Στεφανίδης και Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος.

Τα χθεσινά γεγονότα, όπως και τα ανάλογα που είχαν εξελιχθεί με δυνάμεις καταστολής στα Ανω Λιόσια πριν από λίγα χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική που μεθοδεύεται τα τελευταία 10 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ), οι οποίες διοικούνται από εκπροσώπους του δικομματισμού, αλλά και του ΣΥΝ. Αυτές οι δυνάμεις έφτασαν την κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων στο σημερινό αδιέξοδο με το Θριάσιο να φορτώνεται το 85% με 90% των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής - ο οποίος αντέχει το πολύ δύο ακόμα χρόνια - υλοποιώντας τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε η σημερινή της ΝΔ και έχουν εγκρίνει οι εκπρόσωποί τους στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Πατώντας πάνω σε αυτό το αδιέξοδο δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα αιρετοί εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΝ μεθοδεύουν όλο και πιο έντονα και με συντονισμένα βήματα να επιβληθεί ως μοναδική λύση η καρκινογόνα καύση και, ταυτόχρονα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα. Στα πλαίσια αυτά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων της νομαρχίας ακόμα και με καύση. Η αυτοδιαχείριση προωθείται και από τους δήμους του Θριασίου, ενώ εδώ και καιρό θέση των δημάρχων Αθήνας και Πειραιά είναι η προώθηση της λύσης των εργοστασίων καύσης. Ταυτόχρονα, δεν είναι ξεκομμένη η απόφαση που έχει πάρει η Περιφερειακή Επιτροπή Αττικής του ΠΑΣΟΚ. Να αναλάβει η κάθε νομαρχία να διαχειριστεί μόνη της τα απορρίμματα, ακόμα και με τη μέθοδο της καρκινογόνου καύσης!

Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από υποκριτική η χθεσινή στάση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής και άλλων αιρετών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, οι οποίοι μαζί με βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ βρέθηκαν στο χώρο για να εκφράσουν τώρα «συμπαράσταση», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ως επιτυχία την πίεση που άσκησαν στον εισαγγελέα, ώστε να σταματήσει τα έργα - προσωρινά - λόγω έλλειψης αδειών!

Χθες οι κάτοικοι του Γραμματικού έκαναν συγκέντρωση μέχρι αργά το βράδυ για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 8 Ιούλη 2009

No comments: