Tuesday, July 7, 2009

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας προωθεί η κυβέρνηση

  • Αρωγοί στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η ΚΕΔΚΕ και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Αποφασισμένη να ανοίξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων είναι η κυβέρνηση, βρίσκοντας αρωγό σ' αυτήν της την προσπάθεια τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου, της ΚΕΔΚΕ υπό τον Ν. Κακλαμάνη, και εκπροσώπων των εργαζομένων από την ΠΟΕ - ΟΤΑ και την ΠΟΠ - ΟΤΑ. Στην συνάντηση αυτή, όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - ΟΤΑ (ΔΑΣ - ΟΤΑ), ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι, με νομοθετική ρύθμιση, να μονιμοποιήσει το υφιστάμενο καθεστώς, ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες καθαριότητας στους μικρούς και τουριστικούς δήμους που δεν δύνανται να έχουν δική τους τέτοια υπηρεσία και που μέχρι σήμερα (με παράταση που πήραν και για το 2009) ανέθεταν αυτόν τον τομέα σε εργολάβους.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι περί τα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη θα φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή και για το λόγο αυτό ζήτησε από τους συνομιλητές τους, και ιδιαίτερα τις οργανώσεις των εργαζομένων, να καταθέσουν τις προτάσεις του. Στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης προσέτρεξε αρωγός η ΚΕΔΚΕ, ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών, ώστε το θέμα - όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης - να έχει λήξει έως το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που γίνεται τον προσεχή Νοέμβρη. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων (σ.σ. που ανήκουν σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) επιθυμούν οι διαδικασίες να επισπευσθούν.

Με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, στο πλευρό της κυβέρνησης τάχθηκε και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ, δεδομένου ότι δέχτηκε να μπει σε διαβούλευση με το υπουργείο Εσωτερικών και να καταθέσει προτάσεις, παρά το γεγονός ότι η θέση της συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα και γενικότερα στις δημοτικές υπηρεσίες.

Γίνεται φανερό πως με πρόσχημα τους προαναφερόμενους δήμους η κυβέρνηση ανοίγει την Κερκόπορτα, ώστε η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας να επεκταθεί και σε άλλους δήμους που έχουν δικές τους υπηρεσίες. Αλλωστε, ο τομέας της καθαριότητας αποτελεί φιλέτο που ορέγεται το μεγάλο κεφάλαιο, δεδομένου ότι απ' αυτόν δεν προκύπτουν μόνο δραστηριότητες συγκομιδής και αποκομιδής σκουπιδιών.

Η ΔΑΣ - ΟΤΑ υπογραμμίζει ότι οι δυνάμεις της «θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε καμιά ιδιωτικοποίηση να μην περάσει». Και προσθέτει: «Οι δήμοι να δημιουργήσουν, όπου δεν υπάρχουν, υπηρεσίες καθαριότητας και όπου κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει διαδημοτική συνεργασία. Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται να είναι όλοι μόνιμοι. Και όσοι απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και μέσω εργολάβων να περάσουν με μόνιμη εργασία στις υπηρεσίες των Δήμων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 8 Ιούλη 2009

No comments: