Wednesday, July 8, 2009

«Πόλεμος» για τον ΧΥΤΑ

Συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων του Γραμματικού και των ΜΑΤ, τραυματισμοί και συλλήψεις

Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν χθες το πρωί στο Γραμματικό και συγκεκριμένα στη θέση Μαύρο Βουνό, όταν η εταιρεία που θα κατασκευάσει τον δεύτερο ΧΥΤΑ της Αττικής (όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός) επιχείρησε για πρώτη φορά να κατεβάσει τα μηχανήματα για τις χωματουργικές εργασίες στο χώρο. Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται εδώ και πολλά χρόνια για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ εμπόδισαν τη διέλευση των εκσκαφέων, ενώ προκάλεσαν σημαντικές φθορές στο οδόστρωμα εφεδρικού παρακείμενου δρόμου. Οι αστυνομικές αρχές προέβησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων (όλοι κάτοικοι της περιοχής, δύο εκ των οποίων χτυπήθηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο). Σοβαρά τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός, όταν κατοίκος της περιοχής έπεσε πάνω του με το αυτοκίνητό του.

Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι (που γνώριζαν ότι θα άρχιζαν οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ) συγκεντρώθηκαν στα σημεία διέλευσης, φτιάχνοντας μικρά οδοφράγματα. Οταν οι άνθρωποι της αναδόχου εταιρείας επιχείρησαν να σπάσουν τις ανθρώπινες αλυσίδες -συνεπικουρούμενοι από τα ΜΑΤ- ξέσπασε μικρός... πόλεμος. Οι κάτοικοι όρμησαν στα όργανα της τάξης και εκείνοι άρχισαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, από τα οποία μάλιστα προκλήθηκαν μικρές εστίες φωτιάς που κατασβέστηκαν με τη βοήθεια αεροπλάνων και ελικοπτέρου. Η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη μέχρι αργά το απόγευμα, όταν οι νομικοί του δήμου και της νομαρχίας επιβεβαίωσαν ότι οι εργασίες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν καθώς:

1) Η περιβαλλοντική άδεια έχει λήξει.

2) Δεν έχουν εκτελεστεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα εικοσιτετράωρο τουλάχιστον θα επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή. Μετά, ή θα πρέπει να εκδοθεί η νέα άδεια ή θα πρέπει να αποχωρήσει ο εργολάβος ή οι εργασίες θα συνεχιστούν με τη βοήθεια των ΜΑΤ.

«Να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός», δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

«Ο κλεφτοπόλεμος μόλις ξεκινάει» έλεγαν οι κάτοικοι δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα των επόμενων κινήσεών τους. Δήμαρχοι από τις γύρω περιοχές, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής και βουλευτές από όλα τα κόμματα έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους κατοίκους του Γραμματικού. Ο κ. Κουρής υποστήριξε ότι «οι υπόλογοι της αμαρτωλής διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής προσπαθούν με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων να συνεχίσουν το παιχνίδι τους στις πλάτες των φορολογουμένων».

«Η κυβέρνηση άφησε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια χωρίς να κάνει τίποτε», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος κ. Σπύρος Κουβέλης «παρά το γεγονός ότι είχε παραλάβει ολοκληρωμένο σχεδιασμό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα εσπευσμένα προσπαθεί χωρίς κοινωνική συναίνεση, αλλά με νοοτροπία καθεστωτική, να ολοκληρώσει σπασμωδικά και αποσπασματικά αυτόν τον σχεδιασμό».

  • Εκκρεμεί απόφαση

«Τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει ανακοινώσει ότι σταματά τη χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό (γιατί η κυβέρνηση απέτυχε να μειώσει το όγκο των απορριμμάτων) και παράλληλα εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης άρσης του αναδασωτέου της περιοχής επιχειρείται με τη βοήθεια των ΜΑΤ η κάμψη των τοπικών αντιδράσεων», υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

  • Της Εφης Xατζηιωαννιδου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 8 Iουλίου 2009

No comments: