Tuesday, July 7, 2009

Πάλι «λουκέτο» στον ΧΥΤΑ Φυλής

Εικοσιτετράωρο «λουκέτο» στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής (ΧΥΤΑ) βάζει στις 22 Ιουλίου (για πολλοστή φορά) ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων - Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ο φορέας που κατά νόμον έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο ΕΣΔΚΝΑ διαμαρτύρεται προς την κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2003 και μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα.

Διά μίαν εισέτι φοράν επισημαίνει τον κίνδυνο να επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υψηλά πρόστιμα σε βάρος της χώρας αλλά και το ενδεχόμενο να διακοπεί η κοινοτική επιχορήγηση για την εκτέλεση των έργων, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παρατείνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τη διάθεση των απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ της Φυλής, 22 δήμων της Ανατολικής Αττικής που δεν είναι μέλη του, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Σύνδεσμο. Και τούτο προκειμένου να μην αποθέτουν τα απορρίμματά τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

No comments: