Tuesday, July 7, 2009

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα... γεμίσει ΧΥΤΑ

  • Με μόνη εξαίρεση τον κ. Θ. Πάγκαλο, όλοι οι βουλευτές της Αττικής δηλώνουν αντίθετοι με τον σχεδιασμό

Καθένας υπερασπίζεται το σπίτι του. Πολύ περισσότερο οι βουλευτές, που ξέρουν ότι η στάση τους στον πόλεμο των ΧΥΤΑ θα αποτυπωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και στην κάλπη. Παρά τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό των απορριμμάτων στην Αττική, υψηλόβαθμα στελέχη της αντιδρούν έντονα στην προοπτική της δημιουργίας ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στον χώρο του ΠαΣοΚ, που έχει και την ιστορική ευθύνη της υπόθεσης, καθώς επί των ημερών του, το 2003, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν οι νέοι ΧΥΤΑ της Αττικής.

Η περίπτωση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου είναι η πλέον ενδεικτική. Πρόσφατα, παρακολουθώντας σχετική εκδήλωση στην Κερατέα, είχε δηλώσει ότι θα είναι «μπροστά και απέναντι» από τα ΜΑΤ προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των εργολάβων. Ο έτερος «Καππαδόκης» και υφυπουργός Οικονομικών κ. Θ. Μπούρας έχει χαρακτηρίσει τον περιφερειακό σχεδιασμό «άστοχο, επιπόλαιο και επικίνδυνο» και έχει δηλώσει «στο πλευρό των αγανακτισμένων πολιτών». Αρνητικός στη δημιουργία των ΧΥΤΑ είναι και ο βουλευτής κ. Ν.Καντερές, ο οποίος έχει πει ότι «επιθυμία μας και η προσπάθειά μας είναι να μη γίνουν ΧΥΤΑ ούτε στην Κερατέα ούτε στο Γραμματικό».

Επιθετικός εμφανίζεται και συνάδελφός του κ. Α.Σταύρου, ο οποίος έχει αποφανθεί ότι «οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής δεν μπορούν να αποτελούν εσαεί τους υποδοχείς του συνόλου των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου» και έχει προτείνει να μεταφέρονται τα σκουπίδια σε περιοχές εκτός Αττικής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για τη Ριτσώνα»! Ακόμη και ο («εξαφανισμένος») κ. Π.Δούκας έχει δηλώσει ότι δίνει μάχη για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας τους δύο ΧΥΤΑ «μεγάλο πρόβλημα» για την περιοχή.

Αντίστοιχα φαινόμενα συναντώνται και στην αντιπολίτευση. Το 2007 ο πρώην υπουργός κ. Θ.Πάγκαλος είχε ξεκινήσει άγριο καβγά για το ζήτημα των ΧΥΤΑ με βουλευτές του ΠαΣοΚ από το υπόλοιπο Αττικής, χαρακτηρίζοντάς τους «απατεώνες», κατηγορώντας τους ότι δημαγωγούν για ψηφοθηρικούς λόγους και «δείχνοντας» μάλιστα την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου . Τόσο η κυρία Χριστοφιλοπούλου όσο και οι κκ. Ν. Βρεττός και κ. Β.Οικονόμου έχουν αρνητική άποψη για τη δημιουργία των δύο ΧΥΤΑ. Ο τελευταίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι η Αθήνα και ο Πειραιάς πρέπει να «αναλάβουν» τα δικά τους απορρίμματα, προτείνοντας μάλιστα ως κατάλληλους χώρους τον Ελαιώνα και το Ελληνικό.

  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

No comments: