Tuesday, July 7, 2009

Έκρυθμη η κατάσταση στο Γραμματικό με δακρυγόνα, τραυματισμούς, φωτιές και λιποθυμίες

  • Εκτός ελέγχου ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Γραμματικό Αττικής, όταν στις 8 πρωί, κάτοικοι επιχείρησαν δυναμικά να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων, στην περιοχή.

Οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν μπλόκα σε όλες τις οδούς πρόσβασης, έσκαψαν τα οδοστρώματα με μηχανήματα για να μη φτάσουν στο χώρο του ΧΥΤΑ τα σκαπτικά εργαλεία της ανάδοχης εταιρίας και εντέλει συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που κατέφυγαν σε χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και τον πετροπόλεμο τραυματίστηκαν αστυνομικοί και κάτοικοι, ενώ λιποθυμικό επεισόδιο είχε ο δήμαρχος της περιοχής.
Παράλληλα, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε χωράφια και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, ακόμα και με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα για να μην λάβουν διαστάσεις.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Αθ. Νάκος, δήλωσε ότι «στο Γραμματικό γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, έτσι όπως ψηφίστηκε από όλα τα αυτοδιοικητικά όργανα, και κυρίως, έτσι όπως έχει αποφασιστεί από τα περισσότερα κόμματα, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή τις αντιδράσεις για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού δήλωσε:

«Διαχρονικά η ΚΕΔΚΕ στηρίζει τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η θέση αυτή παραμένει σταθερή τόσο κατά τη διάρκεια της έγκρισης του σχεδίου νόμου επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όσο και σήμερα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά στην υλοποίησή του. Αν υπάρχει κάποια διαφωνία αυτή συνίσταται στο ότι κατά τη γνώμη μας η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού έπρεπε να είχε αρχίσει «χθες». Κατόπιν τούτου θεωρούμε υπερβολικές έως απαράδεκτες τις αντιδράσεις κάποιων αιρετών π.χ. του Γραμματικού και της Κερατέας, που συμπαρασύρουν και μερίδα των κατοίκων αρνούμενοι να δεχθούν είτε τους νόμους, είτε τις αμετάκλητες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων. Η Αττική στο σύνολό της θα κινδυνεύσει μετά από 1 ½ χρόνο να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος αν δεν προχωρήσουν τα έργα, της σύγχρονης και φιλικής προς το περιβάλλον, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στους δύο, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, προαναφερθέντες χώρους. Στηρίζουμε τόσο την κυβερνητική πρωτοβουλία όσο και αυτή της Περιφέρειας Αττικής

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 7 Ιουλίου 2009 [ 13:42 ]

No comments: