Tuesday, July 7, 2009

Προσφυγή στην Κομισιόν για τον υγρότοπο της Βραυρώνας

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διάσωση του πολύτιμου υγροτόπου της Βραυρώνας κατέθεσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Αρθρου 6 της Οδηγίας για τους οικοτόπους, η ΕΟΕ επισημαίνει πως το έργο διευθέτησης του ποταμού Ερασίνου στα Μεσόγεια απειλεί να καταστρέψει τον υγρότοπο της Βραυρώνας, έναν από τους λίγους εναπομείναντες υγροτόπους στην Αττική, ο οποίος μάλιστα ανήκει στο δίκτυο «Νatura».

Στην περιοχή της Βραυρώνας έχουν καταγραφεί δύο οικότοποι που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα μεσογειακά εποχικά τέλματα ενώ ζουν 176 είδη πουλιών, 20 εκ των οποίων προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, το ΥΠΕΧΩΔΕ δημοπράτησε το έργο για τον Εράσινο τον περασμένο μήνα, «χαρακτηρίζοντάς το περιβαλλοντικό, παρ όλες τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην προστατευόμενη περιοχή». Ο διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ξ. Κάππας, τόνισε: «Η Ελλάδα πρόκειται να εκτεθεί διεθνώς εάν καταστρέψει έναν τόπο κοινοτικής σημασίας».

No comments: